Original title:
Nemocnost a úhyny telat dojeného skotu v období do odstavu
Authors:
Nováková, Viktória Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce Nemocnost a úhyny telat dojeného skotu v období do odstavu popisuje přehled nejčastějších onemocnění telat od jejich narození do odstavu a příčiny jejich úhynu v tomto časovém úseku. Nejčastěji postihující onemocnění gastrointestinálního traktu jsou septikemická koliinfekce, diarhoický syndrom a infekční enterotoxémie. Dýchací soustavu postihuje nejčastěji respirační syndrom, který jako komplex onemocnění zahrnuje infekční bovinní rinotracheitidu, parainfluézu 3, bovinní respirační syncytiální virus a pasteurelózu. Na onemocnění telat se vztahují různé faktory a příčiny, které ovlivňují jejich zdraví. Zdraví podmiňuje z velké části kolostrální a mléčná výživa. Je-li narušen jeden z faktorů ovlivňujících zdraví, může to mít dopad na chov. Praktická část se zabývá sledováním respiračních, průjmových onemocnění a jejich léčbou v podniku na Slovensku. Na základě výsledků bylo zjištěno, že v daném chovu je nemocnost 86,26 % z celkového počtu telat do odstavu. Nejvíce převažovaly průjmová onemocnění 48,07% a respirační onemocnění 36,05%. Doporučením je poučení zaměstnanců o technologických a zoohygienických zásadách chovu.The bachelor’s thesis Diseases and deaths of dairy cattle calves in the period until weaning describes an overview of the most common diseases of calves from birth to weaning and the causes of their death in this time period. The most common diseases affecting the gastrointestinal tract are septicemic coli infection, diarrhoic syndrome and infectious enterotoxemia. The respiratory system is most often affected by the respiratory syndrome, which as a complex of diseases includes infectious bovine rhinotracheitis, parainfluenza 3, bovine respiratory syncytial virus and pasteurellosis. Calves diseases are affected by various factors that affect their health. Health is conditioned to a large extent by colostral and milk nutrition, the principles of witch are based on we will discuss. If one of the factors affecting health is disturbed, it can have impact on breeding. Practical part with the most common diseases and their treatment in a company in Slovakia. Based on the results, it was found that in the given farm, the morbidity rate is 86.26% of the total number of calves until weaning. The most prevalent were diarrheal diseases 48.07% and respiratory diseases 36.05%. The recommendation is to educate employees about the technological and animal hygiene principles of husbandry.
Keywords:
calf; cow; disease; kráva; nutrition; onemocnění; tele; výživa