Original title:
Escherichia coli jako alimentární patogen a příčina kažení potravin
Authors:
Smejkalová, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hlavní náplní bakalářské práce je charakterizovat bakterii Escherichia coli. Práce je zaměřena na obecnou charakteristiku této bakterie a rovněž i celého rodu Escherichia a také bakteriální buňky. Bakterie Escherichia coli je popsána z hlediska morfologie, biochemických vlastností, antigenních vlastností, epidemiologie, ale hlavním zaměřím byly jsou její patogenní vlastnosti, s nimiž souvisí také prevence a léčba. Patogenní Escherichia coli se dělí na extraintestinální a intestinální. V práci jsou charakterizováni jednotliví zástupci a také onemocnění, která způsobují. To souvisí s tématikou alimentárních onemocnění, která je v práci rovněž objasněna. Poslední problematikou, která je v práci rozebírána je kažení potravin a charakteristika masných výrobků, což souvisí s praktickou částí práce. Ta je zaměřena na analýzu Escherichia coli, a také koliformních bakterií a CPM ve vzorcích syrového masa a klobás. Ve vzorcích syrového masa byl výskyt všech skupin mikroorganismů nejvyšší, naopak v klobásách byl jejich výskyt velmi nízký a Escherichia coli a koliformní bakterie se zde nevyskytovaly vůbec. Syrové maso je velmi náchylné na kontaminaci a množení mikroorganismů, oproti tomu klobásy prošly řádnou tepelnou úpravou, což znamená, že byl tento výsledek očekávaný.The main aim of the bachelor’s thesis is to characterize the bacterium Escherichia coli. The thesis focuses on the general characteristics of this bacterium and also the whole genus Escherichia and also the bacterial cell. The bacterium Escherichia coli is described in terms of morphology, biochemical properties, antigenic properties and epidemiology. However, the main focus was its pathogenic properties, which are also related to prevention and treatment. Pathogenic Escherichia coli is divided into extraintestinal and intestinal. In thesis, the different representatives are characterized as well as the diseases they cause. This is related to the topic of alimentary diseases, which is also explained in the thesis. The last issue that is discussed in the thesis is food spoilage and the characteristics of meat products, which are related to the practical part of the thesis. The practical part focuses on the analysis of Escherichia coli, as well as coliforms and CPM in raw meat and sausage samples. In the raw meat samples, the prevalence of all groups of microorganisms was the highest, whereas in the sausages the prevalence was very low and Escherichia coli and coliforms were not present at all. Raw meat is very susceptible to contamination and proliferation of micro-organisms, whereas sausages have been properly cooked, which means that this result was expected.
Keywords:
alimentary pathogen; alimentární patogen; Escherichia coli; food spoilage; kažení potravin; klobása; raw meat; sausage; syrové maso