Original title:
Vliv změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na užitkovost a BCS dojnic
Authors:
Konupková, Zora Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá porovnáním a zhodnocením vlivu změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na produkční a metabolické parametry dojnic. Do sledovaných parametrů byly zahrnuty parametry mléčné užitkovosti, BCS a bachorových tekutin. Změna krmné techniky spočívala ve změně procentuálního zastoupení koncentrátu předkládaného v dojicím robotu a jako součást směsné krmné dávky. BCS bylo hodnoceno pomocí pětibodové stupnice s přesností 0,25 bodu a bylo do něj zahrnuto 50 dojnic. Údaje o parametrech mléčné užitkovosti byly získány z kontroly užitkovosti a byly vyhodnoceny u 49 dojnic. Odběr a laboratorní vyšetření bachorových tekutin bylo provedeno od šesti zvířat před změnou krmné techniky a následně od šesti zvířat po změně krmné techniky. U sledovaných parametrů vznikly dvě skupiny statistických souborů – před změnou krmné techniky a po změně krmné techniky, které byly následně podrobeny statistickým analýzám. Po změně techniky krmení se prokázalo statisticky významné zvýšení (p ≤ 0,05) v produkci celkových těkavých mastných kyselin v bachorové tekutině (z 88,33 mmol/l na 107,53 mmol/l). Toto zvýšení bylo dáno především statisticky průkazným zvýšením (p < 0,05) produkce kyseliny propionové (z 15,40 % na 20,65 %) a statisticky průkazným snížením (p ≤ 0,05) produkce kyseliny octové (z 68,43 % na 63,97 %). Při hodnocení vlivu změny techniky krmení na parametry mléčné užitkovosti bylo zjištěno průkazné zvýšení (p < 0,05) obsahu tuku (z 3,96 % na 4,18 %) a průkazné snížení (p < 0,05) obsahu bílkovin (z 3,56 % na 3,50 %) v mléce v prvním měsíci po změně krmné techniky. Rovněž bylo po změně krmné techniky zjištěno statisticky významné zvýšení (p < 0,05) obsahu močoviny v mléce (z 24,98 mg/100 ml na 38,24 mg/100 ml). Také bylo zaznamenáno průkazné zvýšení (p < 0,05) průměrného poměru obsahu tuku a bílkoviny v mléce (z 1,12 na 1,20). Při sledování BCS dojnic se po změně krmné techniky prokázalo statisticky významné zvýšení (p < 0,05) průměrného BCS ve stádě (z 3,39 na 3,67). Při snížení množství přiděleného koncentrátu v dojicím robotu bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné (p < 0,001) snížení množství zbytků (z 0,883 kg na 0,203 kg). Zjištěné výsledky dokladují, že změna krmné techniky měla pozitivní vliv na fermentační procesy v bachoru a na vyrovnání výživného stavu stáda.The thesis focuses on the comparison and evaluation of the effect of changing the feeding technique of the concentrate mixture in a barn with robotic milking on the production and metabolic parameters of dairy cows. The parameters studied included milk yield, BCS and rumen fluid parameters. The change in feeding technique consisted of changing the percentage of concentrate presented in the milking robot and as part of the mixed ration. The BCS was evaluated using a five-point scale with a precision of 0,25 points and included 50 dairy cows. Data on milk performance parameters were obtained from Milk Performance Recording and were evaluated in 49 dairy cows. Collection and laboratory examination of rumen fluids was carried out from six animals before the change in feeding technique and subsequently from six animals after the change in feeding technique. For the parameters studied, two groups of statistical sets were created - before the change in feeding technique and after the change in feeding technique, which were subsequently subjected to statistical analyses. After changing the feeding technique, there was a statistically significant increase (p ≤ 0,05) in the production of total volatile fatty acids in the rumen fluid (from 88,33 mmol/l to 107,53 mmol/l). This increase was mainly due to a statistically significant increase (p < 0,05) in propionic acid production (from 15,40 % to 20,65 %) and a statistically significant decrease (p ≤ 0,05) in acetic acid production (from 68,43 % to 63,97 %). When evaluating the effect of the change in feeding technique on milk yield parameters, there was a significant increase (p < 0,05) in fat content (from 3,96 % to 4,18 %) and a significant decrease (p < 0,05) in protein content (from 3,56 % to 3,50 %) in milk in the first month after the change in feeding technique. There was also a statistically significant (p < 0,05) increase (from 24,98 mg/100 ml to 38,24 mg/100 ml) in urea content in milk after the change in feeding technique. There was also a significant increase (p < 0,05) in the mean fat/protein ratio of milk (from 1,12 to 1,20). When BCS of dairy cows was monitored, there was a statistically significant increase (p < 0,05) in the average BCS of the herd (from 3,39 to 3,67) after changing the feeding technique. When the amount of concentrate allocated in the milking robot was reduced, there was a highly statistically significant (p < 0,001) reduction in the amount of residue (from 0,883 kg to 0,203 kg). The results obtained prove that the change in feeding technique had a positive effect on rumen fermentation processes and on the balancing of the nutritional status of the herd.
Keywords:
bachorová tekutina; body condition score; concentrated feed; dairy cow; dojicí robot; dojnice; feeding technique; koncentrované krmivo; milking robot; rumen fluid; technika krmení