Original title:
Stanovení bílkovin u pšenic z konvenčního a ekologického pěstování a jejich vliv na kvalitu zrna
Authors:
Sedláčková, Anna Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo stanovení vybraných znaků pekařské jakosti u vybraných vzorků zrna pšenice seté (Triticum aestivum L.) z ekologického a konvenčního zemědělství. Osivo dvaceti odrůd a novošlechtění bylo vyseto na stanovišti Dörfles v režimu ekologického zemědělství a Weikendorf v konvenčním zemědělství v roce 2020. Na stanovištích byla během vegetace roku 2021 hodnocena úroveň napadení Blumeria graminis, Septoria tritici, Puccinia striiformis a Fusarium graminearum. Následně byl zjištěn výnos z jednotlivých parcel (dt.ha-1) a provedeny laboratorní analýzy spočívající v hodnocení výtěžnosti mouky pomocí Quadrumat Junior a SRC-CHOPIN 2, NIR, SDS a Zelenyho sedimentačního testu, alveografického a extensografického hodnocení a na závěr hodnocení pomocí GlutoPeak. Ročník 2020/2021 byl charakteristický častými a vysokými srážkovými úhrny během setí a žní. Při tvorbě technologické jakosti zrna sehrál významnou roli průběh povětrnosti, vlivy lokality a odlišné agrotechnické postupy. Rakouskem nastavená hranice 12,5 % dusíkatých látek byla na stanovišti Weikendorf (konvenční zemědělství) splněna kromě odrůdy `Campesino` všemi odrůdami a novošlechtěními, na stanovišti Dörfles v režimu ekologického zemědělství tato hranice nebyla splněna žádnou z odrůd. Výsledky stanovení ostatních technologických parametrů ukázaly značné rozdíly mezi kvalitou sklizně ve prospěch konvenčního zemědělství. Byla získána řada korelací mezi vybranými parametry kvality stanovenými použitou přístrojovou technikou. Ukázalo se, že zrno z konvenčního a ekologického zemědělství se může značně odlišovat i z pohledu hodnocení vztahů mezi vybranými parametry kvality.The main aim of this diploma thesis was to determine selected signs of baking quality in selected trials from organic and organic agriculture of wheat (Triticum aestivum L.) in the season of 2020/2021. This annual trial included combination of twenty varieties and new breedings of wheat sown in two different locations, Weikendorf (organic agriculture) and Dörfles (ecological agriculture). There was evaluated ifestation by Blumeria graminis, Septoria tritici, Puccinia striiformis and Fusarium graminearum during the 2021 vegetation. Subsequently was determined the yield from individual trials (dt.ha-1) and laboratory analyzes were carried out, starting with the evaluation of flour yield using Quadrumat Junior and SRC-CHOPIN 2, NIR, SDS and Zeleny sedimentation test, alveographic and extensographic evaluation, and finally evaluation using GlutoPeak. The year 2020/2021 was characterised by frequent and high rainfall totals during sowing and harvesting. Meteorological conditions during the year, local influences and different agrotechnical procedures played a significant role in the formation of technological quality of the grain. The limit of 12,5 % of protein set by Austria was met at the location Weikendorf (conventional agriculture) by all varieties and new breeding except variety `Campesino`. At the location Dörfles (organic agriculture) was this limit not met by any of chosen varieties and new breedings. The results of determining the other technological parameters showed significant differences between the quality of the harvest in favor of conventional agriculture. It was made a series of correlations between selected quality parameters. In particular, that grain from conventional and organic farming can differ significantly even from the point of view of evaluating the relationships between selected quality parameters.
Keywords:
Dörfles; obsah dusíkatých látek; protein content; pšenice; technological grain quality; technologická jakost zrna; Weikendorf; wheat