Original title:
Stanovení vybraných obsahových látek ve vínech metodou kapalinové chromatografie
Authors:
Hermanová, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá analýzou vín pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie s cílem analyzovat obsah alkoholů, organických kyselin a sacharidů ve víně. Nejdůležitější skupiny a jejich zástupci jsou představeni v literární rešerši, stejně jako teoretický základ chromatografických metod, vybrané typy detektorů a používané stacionární a mobilní fáze. V experimentální části byly měřeny analytické parametry vín jak z nákupní sítě, tak i laboratorně připraven mošty a fermentací připravená vína pomocí metod kapalinové chromatografie s detekcí refraktometrického a UV detektoru. Z výsledků vyplývá vhodnost této kombinace detektorů pro zvolené analýzy vín.This thesis deals with the analysis of wines using high-pressure liquid chromatography in order to analyze the content of alcohols, organic acids, and carbohydrates in wine. The most important groups and their representatives are presented in the literary review, as well as the theoretical basis of chromatographic methods, selected types of detectors, and used stationary and mobile phases. In the experimental part, analytical parameters of wines from the retail network, laboratory-prepared must and wines prepared by fermentation were measured using liquid chromatography methods with refractometric and UV detection. The results indicate the suitability of this combination of detectors for the selected wine analyses.
Keywords:
alcohols; alkoholy; cukry; esters; estery; high-pressure liquid chromatography; organic acids; organické kyseliny; refractometric detector; refraktometrický detektor; sugars; UV detector; UV detektor; vysokotlaká kapalinová chromatografie