Original title:
Nakládání s potravinovým odpadem
Authors:
Voznicová, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce řeší problematiku nakládání s potravinovým odpadem. Problematika práce téže úzce souvisí s globální změnou klimatu, přelidněním a samotným plýtváním s potravinami. Cílem je v práci sepsat legislativní předpisy, týkají se tohoto tématu a definovat kategorie potravinového odpadu a fáze, ve kterých jsou potraviny vyhazovány. Práce se také zabývá vybranými procesy zpracování potravinového odpadu a zmiňuje i udržitelné stravování a značení potravin. V rámci výzkumu byl proveden rozhovor s freeganem, který poskytl důležité informace o motivacích a zvyklostech této skupiny lidí. Dále byl proveden rozhovor s zaměstnancem gastronomického provozu, aby bylo možné porovnat názory a postřehy z obou stran a získat tak ucelenější obraz o problematice nakládání s potravinovým odpadem. Provedeným mapovacím výzkumem bylo zjištěno, že pro mapování nevybyla zvolena vhodná doba. A z provedeného rozhovoru bylo zjištěno, že některé gastronomické podniky jsou otevřeny novým trendům ve snižování potravinového odpadu. Hlavní zjištění z rozhovorů je, že i přes stále zvyšující se nároky na legislativní předpisy týkající se vyhazování potravin, je možné se stravovat pouze z vyhozených potravin.This bachelor’s thesis focuses on food waste management, which is closely related to global climate change, overpopulation and food waste. The aim of this thesis is to complete legislative regulations related to this topic and to define how food waste is categorized and at that stage, food is discarded. This thesis also deals with selected processing and mentions sustainable food consumption and food labelling. The research used a mapping method to verify whether gastronomic establishments comply with legal regulations and have designated special containers for food waste and waste collection companies. Another method used was an interview with a freegan and subsequently with a gastronomic establishment employee. The mapping research revealed that an unsuitable time was chosen for the mapping. The main finding from the interviews was that some gastronomic establishments are open to new trends in reducing food waste. Despite increasing demands for legislative regulations on food waste disposal, the main takeaway from the interviews was that it is possible to consume only discarded food.
Keywords:
degradation; food; global climate change; globální změna klimatu; management; nakládání; odpad; overpopulation; potravina; přelidnění; waste; znehodnocení