Original title:
Krátke dodavateľské reťazce a komunitou podporované poľnohospodárstvo
Authors:
Králová, Lucia Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se věnuje problematice krátkých dodavatelských řetězců a komuni-tou podporovaného zemědělství. Tyto koncepty jsou formou alternativních dodavatelských řetězců, které se věnují prodejům kvalitních, lokálních potravin z prvovýroby, které zároveň podporují lokální ekonomiku a lokální prodejce. Obě formy distribuce zároveň podporují udržitelný potravinový systém a ekologické zemědělství, přičemž jejich přidanou hodnotou je zapojování lidí do komunitního způsobu žití. Práce vyhodnocuje výzkumné otázky potvrzením nebo vyvrácením hypotéz, které měly za úkol zjistit v souvislosti s tímto konceptem aktuální situaci v české a slovenské republice. V práci jsou analyzovány úspěšně fungující distribuční systémy, a to z etického, ekonomického, ekologického hlediska. Dotazníkovým šetřením byl zkoumán pohled spotřebitelů na krátké obchodní řetězce, s výzkumnou otázkou: „Preferují spotřebitelé nákup v krátkých dodavatelských řetězcích?“, kde byla potvrzena hypotéza č.j. 1, ze které plyne, že spotřebitelé preferují nákup v krátkých obchodních řetězcích z několika důvodů, ale ve skutečnosti praktikují nákup v dlouhých obchodních řetězcích. V praktické části diplomové práce byly vypracovány SWOT analýzy obou typů řetězců, ve kterých byly stanoveny jak silné a slabé stránky, tak i hrozby a příležitosti těchto řetězců, se zaměřením se především na rizika a limity, které jsou důvodem dosud malého zájmu o čerpání finančních podpor z programu rozvoje venkova. Ve SWOT analýze pro komunitou podporované zemědělství byla zodpovězena výzkumná otázka: „Má komunitou podporované zemědělství pro producenty příznivou budoucnost?“ a v závislosti na ni potvrzená hypotéza č.j. 1 , která tvrdí, že komunitou podporované zemědělství má pro pro-ducenty příznivou budoucnost.The thesis deals with the issue of short supply chains and community supported agriculture. These concepts are a form of alternative supply chains that are dedicated to the sale of quality, locally sourced food from primary production that also supports the local economy and local vendors. Both forms of distribution also support a sustainable food system and organic post-agriculture, with the added value of engaging people in a community-based way of life. The thesis evaluates the research questions by confirming or refuting the hypotheses, which aimed to find out the current situation in the Slovak and Czech Republic in relation to this concept. The thesis analyses successfully functioning distribution systems from ethical, economic, ecological point of view. A questionnaire survey was used to investigate the consumers' view of short retail chains, with the research question: "Do consumers prefer buying from short supply chains?", where hypothesis 1 was confirmed, which implies that consumers prefer buying from short supply chains for several reasons, but actually practice buying from long supply chains. In the practical part of the thesis, SWOT analyses of the two types of chains were carried out, identifying the strengths and weaknesses as well as the threats and opportunities of these chains, focusing in particular on the risks and limitations that are the reason for the so far low interest in the use of the financial sub-programmes of the rural development programme. In the SWOT analysis for community supported agro-farming, the research question was answered: "Does community supported agriculture have a favourable future for producers?" and, depending on it, confirmed hypothesis 1, which states that community-supported agriculture has a favorable future for producers.
Keywords:
bedýnkový prodej; box schemes; community supported agriculture; CSA; direct sales; food self-sufficiency; food sovereignty; komunitou podporované zemědělství; krátké dodavatelské řetězce; local food; lokální potraviny; potravinová soběstačnost; potravinová suverenita; primary production; prvovýroba; přímý prodej; SFSCs; short supply chains; sustainable food system; udržitelný potravinový systém