Original title:
Vliv změny stravovacího režimu na zastoupení vybraných druhů rodu Bifidobacterium v lidském trávicím traktu
Authors:
Vanišová, Denisa Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá hodnocením vlivu dietních intervencí na složení lidské střevní mikrobioty. Zejména se zaměřením na zastoupení bakterií náležících do rodů Bactreoides, Eubacterium a Bifidobacterium, s důrazem na identifikaci a procentuální zastoupení B. longum a B. bifidum pomocí metody PCR. Výzkumu se zúčastnilo 12 probandů, kteří se po dobu 8 týdnů účastnili skupinového redukčního kurzu. Před zahájením a po ukončení kurzu byly analyzovány vzorky stolice. Bylo zjištěno, že v průběhu kurzu došlo k signifikantnímu nárůstu počtu bakterií rodu Bifidobacterium, zatímco u bakterií rodu Bacteroides došlo k úbytku. U rodu Eubacterium nebyly zaznamenány téměř žádné změny. Probandi v průběhu kurzu zvýšili příjem vlákniny, zatímco snížili příjem všech ostatních živin. Mezi počty bifidobakterií a množstvím konzumovaných živin nebyla potvrzena žádná korelace.The diploma thesis provides insight into the influence of dietary interventions on the composition of the human intestinal microbiota. Focusing on the representation of bacteria belonging to the genera Bacteroides, Eubacterium and Bifidobacterium, with an emphasis on the identification and percentage representation of B. longum and B. bifidum using the PCR method. The research involved 12 participants who took part in a group weight reduction programme over the course of 8 weeks. Stool samples were analysed before starting and after finishing the course. It was ascertained that during the course there was a significant increase in the number of bacteria of the genus Bifidobacterium, whereas in the genus Bacteroides there was observed a concurrent decrease. Regarding Eubacterium spp. there was almost no observed difference. Over the course of the programme subjects significantly increased their fibre intake, while decreasing intake of all other macronutrients. No correlation was confirmed between the numbers of bifidobacteria and the amount of nutrients consumed.
Keywords:
B. bifidum; B. longum; Bifidobacterium; dietary intervention; dietní intervence; human gut microbiome; lidský střevní mikrobiom