Original title:
Vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorků mléka u dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu
Authors:
Strnadová, Jitka Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorku mléka u dojnic českého strakatého skotu. Pozorování probíhalo v rámci jednoho kalendářního roku (leden až prosinec 2022) ve vybraném chovu GenAgro Říčany a.s., kdy jsme odebrali celkem 52 vzorků mléka. Získané vzorky byly analyzovány a spolu s daty z teplotně-vlhkostních čidel (HOBO) seřazeny v programu Microsoft Excel a následně vyhodnoceny v programu STATISTICA 14.0. Nejvyšší počet somatických buněk (SB) v mléce byl v letním období, naopak nejnižší v zimním respektive jarním období (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl v teplotním pásmu na 20,1 °C a nejnižší pak do 0 °C (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl zjištěn v období s nejvyšším průměrným pořadí laktace (P < 0,05). U vlivu fáze laktace bylo zjištěno, že nejvyšší počet SB byl zjištěn u dojnic v období s nejvyšší průměrnou fází laktace (P < 0,05). U ostatních parametrů mléčné užitkovosti nebyly zjištěny průkazné rozdíly (P > 0,05). Za celé sledování byl bod mrznutí ve všech případech v průměru -0,552 °C.The aim of the diploma thesis was to evaluate the influences on the quality and composition of bulk milk samples of dairy cows of Czech spotted cattle. The observation took place within one calendar year (January to December 2022) in the selected breeding of GenAgro Říčany a.s., when we took a total of 52 milk samples. The obtained samples were analyzed and, together with the data from the temperature-humidity sensors (HOBO), sorted in the Microsoft Excel program and subsequently evaluated in the STATISTICA 14.0 program. The highest number of somatic cells (SB) in milk was in the summer, while the lowest in the winter and spring (P < 0,05). The highest number of SB was in the temperature zone at 20.1 °C and the lowest at 0 °C (P < 0,05). The highest number of SB was found in the period with the highest average lactation order (P < 0,05). Regarding the influence of lactation phase, it was found that the highest number of SB was found in dairy cows in the period with the highest average lactation phase (P < 0,05). No significant differences (P > 0,05) were found for the other milk productivity parameters. Over the entire follow-up, the freezing point averaged -0,552°C in all cases.
Keywords:
bílkovina; dairy cow; dojivost; dojnice; humidity; lactaction; laktace; milk fat; milk protein; milk yield; temperature; teplota; tuk; vlhkost