Original title:
Vliv pořadí dojnic holštýského skotu v dojírně na parametry mléčné užitkovosti ve vybraném chovu
Authors:
Gašpariková, Tereza Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na vliv pořadí dojnic holštýnského skotu v dojírně na parametry mléčné užitkovosti. Sledování probíhalo ve vybraném chovu u jednotlivých sekcí, ranní a večerní dojení ve všech ročních obdobích (leden, duben, srpen, říjen). Součástí sledování bylo zjišťování pořadí dojnic v dojírně, preference dojicího místa či preference levé nebo pravé strany dojírny. Zároveň byla sledovaná mléčná užitkovost, konkrétně dojivost (kg mléka), pořadí laktace (n), fáze laktace (dny), obsah tuku (%), bílkovin (%) a laktózy (%). Data o mléčné užitkovosti dojnic byla získaná z programu FARMSOFT a z ČMSCH, a.s. (kontrola mléčné užitkovosti). V průběhu roku bylo sledováno 2164 kusů dojnic. Z výsledků lze konstatovat, že dojnice s vyšším pořadím laktace (starší krávy) a s tím související vyšší mléčnou užitkovosti vcházely do prostoru dojírny jako první. Oproti tomu krávy s nižším pořadím laktace vstupovaly do dojírny jako poslední. Dojnice, které měly vyšší užitkovost nejvíce preferovaly první a poslední dojicí stání. Dále bylo zjištěno, že si levou stranu vybírají starší a užitkovější dojnice. Z ekonomického hlediska byl tento podnik v roce 2022 v zisku. Hlavním důvodem byla vyšší výkupní cena mléka a zvýšená mléčná užitkovost.This bachelor thesis focuses on the effect of the order dairy cows of Holstein dairy cattle in the parlour on milk yield parameters. The monitoring was carried out in a selected breed for individual sections, morning and evening milking during all seasons (Janua-ry, April, August, October). The monitoring included determining of the order of cows in the parlour, preference of milking place or preference of left or right side of the parlour. At the same time, milk yield was monitored, specifically milk yield (kg milk), lactation order (n), lactation phase (days), fat (%), protein (%) and lactose (%) content. Data of milk yield of dairy cows were obtained from the program FARMSOFT and from ČMSCH, a.s. (milk yield control). There were monitored 2 164 cows during the year. According to results cows with higher lactation order (older cows) and related higher milk yield entered the milking parlour first. On the contrary, cows with a lower lactation order entered the parlour last. The cows with higher milk yield preferred the first and last milking stalls. It was also found that older and higher yielding cows chose the left side. From an economic point of view, this farm was in profit in 2022. The main reason was the higher farm gate milk price and increased milk yield.
Keywords:
breed; dojivost; dojící stání; lactation; laktace; milk; milk yield; milking stall; mléko; plemeno