Název:
Vliv různých způsobů zpracování půdy na její zhutnění
Autoři:
Chlaň, Filip Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V bakalářské práci je zkoumáno zhutnění půdy a změny fyzikálních vlastností půdy v různých systémech zpracování půdy. Pokusy byly založeny na těžké půdě v bramborářské výrobní oblasti. Byly využity tři způsoby zpracování půdy, první byla orba, poté mělké kypření a dlátování. U každé varianty byly odebrány Kopeckého fyzikální válečky a měřen penetrometrický odpor půdy ve dvou termínech, a to po zpracování půdy a po sklizni jarního ječmene. Z Kopeckého fyzikálních válečků se stanovila objemová hmotnost redukovaná, pórovitost, minimální vzdušná kapacita a objemová vlhkost půdy. Penetrometrem byl zjišťován odpor půdy v půdním profilu. V pokusech byl následně zasetý jarní ječmen, u kterého byl měřen jeho výnos pro posouzení vlivu zpracování půdy a případného utužení na tento parametr. Výsledky ukazují pozitivní vliv minimalizačních technologií na odolnost proti zhutnění, naopak orba byla dle výsledků náchylnější ke zhutnění. V prvním termínu měření byly u orby zaznamenány lepší hodnoty fyzikálních vlastností, ale v druhém termínu došlo u orby k jejich zhoršení. Minimalizační technologie vykazovali při prvním i druhém měření podobné hodnoty. Zjištěné výsledky ale ukázali, že ani v jedné variantě nedošlo k výraznému utužení půdy a zhoršení půdních vlastností. Stejně tak výnos nebyl mezi variantami rozdílný.The bachelor thesis investigates soil compaction and changes in soil physical properties in different tillage systems. The experiments were based on heavy soil in a potato production area. Three tillage methods were used, the first was ploughing, then shallow tillage and chiselling. For each variant, Kopecky physical cylinders were taken and the penetrometric resistance of the soil was measured on two dates, after tillage and after spring barley harvest. From the Kopecky physical rolls, the reduced bulk density, porosity, minimum air capacity and soil moisture content were determined. Soil resistivity in the soil profile was determined with a penetrometer. Spring barley was then sown in the experiments and its yield was measured to assess the effect of tillage and possible compaction on this parameter. The results show a positive effect of minimization technologies on compaction resistance, whereas tillage was more prone to compaction according to the results. In the first term of measurement, better values of physical properties were recorded for ploughing, but in the second term, ploughing deteriorated. The minimization technologies showed similar values in the first and second measurement. However, the results showed that neither variant showed significant soil compaction with deterioration of soil properties. Similarly, the yield was not different between the variants.
Klíčová slova:
conventional tillage; fyzikální vlastnosti půdy; jarní ječmen; minimalizační zpracování půdy; minimum tillage; penetrometric resistance; penetrometrický odpor; soil physical properties; spring barley; tradiční zpracování půdy