Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Stanovení in vitro stravitelnosti sušiny a organické hmoty směsných krmných dávek s rozdílným zastoupením krmných surovin
Original title:
Stanovení in vitro stravitelnosti sušiny a organické hmoty směsných krmných dávek s rozdílným zastoupením krmných surovin
Authors:
Ursová, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo vyhodnotit stravitelnost sušiny a organické hmoty metodou in vitro v směsných krmných dávkách s rozdílným zastoupením komponentů. V literárním přehledu je popsán gastrointestinální trakt přežvýkavců se všemi jeho fyziologickými náležitostmi. Dále byla pozornost věnována faktorům ovlivňujícím stravitelnost krmiva a následným metodám stanovení stravitelnosti. Literární přehled byl zaměřen též na charakteristiku a strukturu směsných krmných dávek (TMR). Rozbory TMR byly stanoveny chemickými metodami a následně statisticky vyhodno-ceny v programu Excel a Statistica. Byl proveden chemický rozbor, stanovena výživná hodnota směsné krmné dávky a obsah makroprvků a mikroprvků. Do hodnocení bylo vybráno 8 TMR s různým zastoupením komponentů, z čehož 6 bylo sestaveno pro vr-chol laktace, jedna pro rozdoj a jedna pro konec laktace. Všechny TMR jsou sestaveny pro dojnice s užitkovostí nad 9 000 l mléka.The aim of this thesis was evaluvation of the digestibility of dry matter and organic matter by in vitro method in total mixed ration (TMR) with different representation of components. The gastrointestinal tract of ruminants with all its physiological requirements is described in the literary review. Furthermore, attention was paid to factors affecting the digestibility of feed and subsequent methods for determination of digestibility. The literary review was also focused on the characteristics and structure of TMR. TMR analyzes were determined by chemical methods and subsequently statistically evaluated in Excel and Statistica. The analysis took into account the chemical analysis, nutritional value and concentration of macroelements and microelements. 8 TMRs with different proportions of components were selected for analyzes, of which 6 were assembled for the peak of lactation, one for early lactation and one for the end of lacta-tion. All TMRs are designed for dairy cows with production capacity of over 9,000 l of milk.
Keywords:
dairy cows; digestibility; dojnice; dry matter; in vitro; organic matter; organická hmota; stravitelnost; sušina; TMR