Název:
Tisknutelné matrice na bázi složek mléka
Autoři:
Němec, Jan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce je uvést do tématu 3D tisku, mléčných komponent a jejich vzájemného propojení. Vysvětluje jednotlivé technologie od těch nejběžnějších, až po ty nepříliš známé. Dále se práce zabývá přehledem aktuálních studií na toto téma a jejich závěrů, posunů, komplikací. Zaměřuje se na jednotlivé komponenty mléka, jako je kasein, koncentrát micelárního kaseinu, koncentrát mléčné bílkoviny , izolát syrovátkových proteinů, syrovátkových proteinů a laktosy, které mají potenciál v 3D tisku potravin. Práce si klade za cíl poskytnout jednoduchý přehled informací potřebných k porozumění 3D tisku, jak je využíván v jiných průmyslových odvětvích, tak i k porozumění komplikovanosti 3D tisku potravin se zaměřením na mléko. Hlavní přínos práce spočívá v podání srozumitelného přehledu informací a ve shrnutí naznačených cest, kudy se 3D tisk mléka vydal. Případně také odhaluje mezery, kterými je možno se zabývat a posunout tak vývoj kupředu.The aim of the thesis is to introduce to the topic of 3D printing, milk components and their mutual connection. It explains individual technologies from the most common to the less well-known. Furthermore, the thesis deals with a review of current studies on this topic and their conclusions, progresses and complications. It focuses on individual components of milk, such as casein, micellar casein concentrate, milk protein concentrate, whey proteins and lactose, which have potential in 3D food printing. The thesis aims to provide a review of the information needed to understand 3D printing as it is used in other industries, as well as to understand the complexity of food 3D printing with a focus on milk. The main contribution of the work consists in providing comprehensible information and in the summarization of the indicated paths where 3D printing of milk has gone. Alternatively, it also reveals gaps that can be addressed and thus move development forward.
Klíčová slova:
3D printing; 3D tisk; casein; kasein; lactose; laktosa; milk; mléko; proteins; proteiny; syrovátka; whey