Original title:
Účinnost vybraných silic při ochraně bramboru vůči bakterii Pectobacterium atrosepticum
Authors:
Mokrá, Kristýna Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv účinných látek silic (tymián obecný, oregano, šalvěj rozmarýna, thymol přírodní, thymol syntetický, carvacrol, menthon, skořice), proti gramnegativní bakterii Pectobacterium atrosepticum. Účinnost silic byla v laboratorních podmínkách stanovena pomocí diskové difúzní metody, hodnoty minimální inhibiční koncentrace a minimální baktericidní koncentrace a také byl proveden test patogenity na hlízách bramboru s vybranými silicemi (tymián obecný, thymol přírodní, skořice). Nejlepší výsledky vykazoval komponent thymol přírodní, thymol syntetický a silice skořice, naopak menthon a carvacrol se jevily slabými účinky vůči testované bakterii.The aim of the thesis was to evaluate the effect of the active substances of essential oils (thyme, oregano, rosemary, natural thymol, synthetic thymol, carvacrol, menthon, cinnamon) against the Gram-negative bacterium Pectobacterium atrosepticum. The efficacy of essential oils was determined under laboratory conditions using the disk diffusion method, the values of minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration. Also, a pathogenicity test was performed on potato tubers with selected essential oils (thyme, thymol natural, and cinnamon). The components natural thymol, synthetic thymol, and the essential oil of cinnamon showed the best results, while menthone and carvacrol showed poor effects against the tested bacteria.
Keywords:
antibacterial activity; antibakteriální aktivita; biological protection; biologická ochrana; brambor; gram-negative bacteria; gramnegativní bakterie; potatoes