Original title:
Analýza a hodnocení systému rostlinné produkce v zemědělském podniku
Authors:
Vrána, Ondřej Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá analýzou a hodnocením trvalých indikátorů udržitelnosti ve vybraném podniku. V teoretické části jsou zmíněna témata, která souvisí s charakterem této diplomové práce. V praktické části byla na základě metodiky SAGROS, hodnocena trvalá udržitelnost v podniku FARPOL s.r.o., který hospodaří v Olomouckém kraji. V rámci analýzy a následného hodnocení trvalé udržitelnosti byly vybrány určité indikátory, které se dělí do tří dimenzí udržitelnosti. Mezi tyto dimenze udržitelnosti patří ekologická dimenze, ve které je hodnocena bilance N, P, K, organické hmoty a intenzita ochrany rostlin. Jako druhá dimenze udržitelnosti je hodnocena ekologická dimenze, ve které je zahrnuto hodnocení tržeb, zisku, příspěvku na úhradu a rentability. Jako třetí a poslední je analyzována a hodnocena sociální dimenze udržitelnosti, která se zabývá odměnou zaměstnanců za práci, délkou pracovní doby a délkou dovolené. Díky tomuto hodnocení je patrné, zda podnik hospodaří tak, aby to bylo dlouhodobě udržitelné a mohl setrvale prosperovat.The diploma thesis deals with the evaluation of permanent indicators of sustainability in the selected company. In the theoretical part, topics related to the nature of this diploma thesis are mentioned. In the practical part, based on the SAGROS methodology, sustainability was evaluated in the company FARPOL s.r.o., which manages in the Olomouc region. As part of the analysis and subsequent assessment of sustainability, certain indicators were selected, which are divided into three dimensions of sustainability. These dimensions of sustainability include ecological dimensions, in which the balance of N, P, K, organic matter and the intensity of plant protection are evaluated. As the second dimension of sustainability, the ecological dimension is evaluated, which includes the evaluation of sales, profit, contribution to reimbursement rentability. Third and last, the social dimension of sustainability is analyzed and evaluated, which deals with remuneration of employees for work, length of working hours and length of leave. Thanks to this evaluation, it is evident whether the company manages in such a way that it is sustainable in the long term and can prosper permanently.
Keywords:
dimensions of sustainability; dimenze udržitelnosti; indikátory udržitelnosti; sustainability indicators; sustainable sustainability; trvalá udržitelnost