Original title:
Zhodnocení chovu plemene Wagyu v podmínkách konkrétního chovu v ČR
Authors:
Hortová, Sára Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se věnuje komplexnímu zhodnocení chovu masného plemene Wagyu na farmě Horky, neboť se jedná o velmi raritní produkt v českém zemědělství. V první polovině experimentální části je práce zaměřena na celkové zhodnocení chovu pomocí ukazatelů masné užitkovosti, konkrétně: jatečná výtěžnost, průměrný denní přírůstek, hmotnost JUT, váha před porážkou, váhové rozdíly mezi 120, 210 a 365 dnem a reprodukční vlastnosti. Tyto ukazatele jsou zpracovány pomocí matematicko-statistických metod za období 2016-2019. Ve druhé polovině experimentální části se práce zaměřuje na ekonomické zhodnocení podniku za období 2019-2022, ve kterém byla využita metoda SWOT analýzy, následně byla zhodnocena struktura vývoje nákladů a výnosů farmy. V poslední řadě byla vytvořena analýza poměrových ukazatelů, tedy rentabilita, aktivita, zadluženost a likvidita. Z vypočtených hodnot vyplývá, že z důvodu vysokých nákladů, doby výkrmu a nízké úrovně reprodukce je podnik ve 3 ze 4 sledovaných roků ztrátový.The Bachelor thesis is devoted to a comprehensive evaluation of Wagyu meat breeding on Horky farm, as it is a very rare product in the Czech agriculture. In the first part of the thesis, I focus on the overall evaluation of the breeding using meat performance indicators, namely: carcass yield, average daily gain, JUT weight, pre-slaughter weight, weight differences among 120, 210 and 365 days and reproductive traits, which are processed using mathematical and statistical methods in the period 2016-2019. In the second part, I focus on the economic evaluation of the farm during the period 2019-2022, in which the SWOT analysis method was used, followed by an evaluation of the cost and revenue structure of the farm. Lastly, an analysis of ratio indicators, i.e. profitability, activity, indebtedness and liquidity, was made. The calculated values show that the farm is loss-making in 3 out of 4 years due to the high costs, long fattening period and lower reproduction.
Keywords:
beef; beef cattle; carcass value; economic evaluation; ekonomické zhodnocení; hovězí maso; jatečná hodnota; masná užitkovost; masný skot; meat performance; Wagyu