Original title:
Porovnání získaných informací o množství nadojeného mléka z kontroly užitkovosti a z dojírenských systémů
Authors:
Žáková, Monika Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce bylo porovnání dat o nádojích z kontroly užitkovosti a dojírenských systémů. Byl zde využit sběr dat pomocí PDA v rámci kontroly užitkovosti, kdy byl zaznamenán nádoj od každé dojnice ručně z aktuálně kalibrovaného měřícího systému. Data z dojírenského systému byla stažena z programu Farmsoft, který je na farmách využíván k řízení stáda. Srovnání proběhlo u 90 dojnic, kdy od každé byly zhodnoceny 3 laktace. Rozdílnost údajů ze systému dojíren a KU byla potvrzena na jedné z tří farem, a to s více než 5 % pravděpodobností. Průměrná diference mezi nádoji byla 4,2 kg a maximální odchylka dosáhla hodnoty 54,1 kg. Jako důvody odlišnosti bylo stanoveno více možností. První možností je nevhodné identifikační zařízení v podobě respondérů na obojcích, kdy dochází k většímu poškození a znemožnění načtení dojnic na dojírně. Následně je možné poukázat na odlišnou technologii dojíren, kdy technologie od farmy BouMatic se jeví jako méně spolehlivá. Další možnou příčinou je špatná konfigurace dojící technologie se systémem v počítači. Doporučen je další výzkum možných příčin špatné identifikace dojnic a pořízení inovativních technologií pro identifikaci zvířat.The aim of this thesis was to compare milking data from farm productivity control and milking systems. Data collection using a PDA was used here as part of a performance check when milk from each dairy cow was recorded manually from a currently calibrated measuring system. The data from the milking system was downloaded from the Farmsoft program, which is used on farms to manage the herd. The comparison took place in 90 dairy cows when 3 lactations were evaluated from each. The difference between the data from the milking parlour system and the KU was confirmed on one of the three farms with more than a 5% probability. The average difference between milk yield was 4.2 kg and the maximum deviation reached 54.1 kg. Several possibilities have been identified as reasons for the difference. The first option is an inappropriate identification device in the form of responders on collars, when there is greater damage and the impossibility of loading dairy cows at the milking parlour. Subsequently, it is possible to point to the different techniques of the milking parlours, where the technology from the BouMatic farm appears to be less reliable. Another possible cause is a misconfiguration of the milking technology with the computer system. Further research into the possible causes of poor identification of dairy cows and the acquisition of innovative technologies for animal identification is recommended.
Keywords:
correlation; daily milk; dairy cow; dojnice; Holstein cattle; holštýnský skot; korelace; lactation; laktace; nádoj; yield