Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Zhodnocení podnikatelského prostředí s návrhem na zkvalitnění a vyšší komercializaci produktů z oblasti Arba Minch v Etiopii
Original title:
Zhodnocení podnikatelského prostředí s návrhem na zkvalitnění a vyšší komercializaci produktů z oblasti Arba Minch v Etiopii
Authors:
Stojanović, Jovana Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou podnikatelského prostředí trhu s ovocem na jihu Etiopie. Cílem této diplomové práce je zhodnotit současný stav podnikatelského prostředí vybraných produktů a navrhnout její zkvalitnění v oblastí Arba Minch. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje podnikatelskému prostředí obecně, základním charakteristikám Etiopie (ekonomické, sociální, kulturní a politické). Dále se zabývá důležitostí zemědělského sektoru Etiopie (struktura, produkce, problémy atd.). Část práce je věnovaná popisu zájmové oblasti Arba Minch a rozvojovým projektům. V praktické částí je zhodnocena celková kvalita podnikatelského prostředí Etiopie. Praktická část dále vychází z výsledků vlastního dotazníkového šetření mezi etiopskými podnikateli a farmáři, kteří se ve studované oblasti zabývají prodejem nebo produkcí ovoce.The presented master thesis deals with the analysis of the business environment of the fruit market in southern Ethiopia. The aim of this thesis is to evaluate the current status of the business environment of selected products and suggest its improvement in the Arba Minch district. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part is focused on the business environment in general, and the basic characteristics of Ethiopia (economic, social, cultural, and political). It also deals with the importance of the agricultural sector of Ethiopia (structure, production, problems, etc.). Part of the thesis is devoted to the description of the Arba Minch district of interest and development projects. The practical part evaluates the overall quality of the business environment of Ethiopia. Furthermore, the practical part is based on the results of a self-administered questionnaire survey among Ethiopian businessmen and farmers involved in fruit sales or production in the study area.
Keywords:
Arba Minch; business environment; Ethiopia; Etiopie; fruit; market; ovoce; podnikatelské prostředí; trh