Original title:
Možnosti využití sladu pro sportovní výživu
Authors:
Mišúnová, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma „Možnosti využití sladů pro sportovní výživu“ je zaměřena na výrobu sladů a jejich využití ve sportovních doplňcích. Teoretická část je věnována jednotlivým obilovinám a pseudoobilovinám, jejich nutričnímu složení, dále jednotlivým nutrientům a jejich ýznamu ve výživě a některým možným výrobkům pro sportovní výživu. Praktickou část zahrnuje výroba jednotlivých sladů z vybraných obilovin a pseudoobilovin a výrobě experimentálních produktům, které by mohly mít uplatnění ve sportovní výživě. U výrobků byla následně provedena senzorická analýza a stanovena nutriční hodnota.The diploma thesis on “Possibilities of using malts for sports nutrition“is focused on the production of malts and their use in sports supplements. The theoretical part is devoted to individual cereals and pseudocereals, their nutritional composition, individual nutri-ents and their importance in nutrition and some possible products for sports nutrition. The practical part includes the production of single malts from selected cereals and pseudocereals and the production of experimental products that could have applications in sports nutrition. The products were then analysed for sensory analysis and nutritional value was determined.
Keywords:
cereals; cereálie; malt; pseudocereals; pseudocereálie; slad; sportovní doplňky; sportovní výživa; sports nutrition; sports supplements