Název:
Mastné kyseliny se stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Autoři:
Styková, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Abstrakt První část této práce "Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem ve sportovní výživě" je zaměřena na literární rešerši témat týkajících se racionální výživy a její historie, významu tuků ve výživě a podrobnějšího přehledu tuků ve sportovní výživě. Dále charakterizuje vliv mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT) na lidský organismus a na výkon ve sportu. V praktické části je navržena vhodná metodika stanovení mastných kyselin a analýza dostupných doplňků stravy s obsahem MCT pomocí plynové chromatografie. Na základě výsledků měření byl vyhodnocen profil mastných kyselin ve vzorcích, provedeno statistické vyhodnocení a výsledky měření byly porovnány s nutričními tvrzeními výrobků uvedenými na obalech. Součástí práce byl také dotazník, který byl určen pro širokou veřejnost s cílem zjistit znalost doplňků stravy a oblíbenost doplňků stravy s obsahem MCT. Cílem této práce bylo poskytnout co nejkomplexnější přehled o mastných kyselinách se středně dlouhým řetězcem a jejich vlivu ve sportovní výživě s využitím různých informačních zdrojů a zjistit, zda respondenti mají na základě dotazníku povědomí o MCT, případně provést analýzu mastných kyselin ve výrobcích obsahujících MCT.Abstract The first part of this diploma thesis "Medium Chain Fatty Acids in Sports Nutrition" focuses on a literature research of topics regarding rational nutrition and its history, the importance of fats in nutrition, a more detailed review of fats in sports nutrition. It also describes the impact of medium-chain fatty acids (MCTs) on the human body and on performance in sport. The practical part of the work focused on the design of a suitable methodology for the determination of fatty acids and the analysis of available MCT-containing dietary supplements by using gas chromatography. Based on the measurement results, the fatty acid profile of the samples was evaluated, a statistical evaluation was performed and the measurement results were compared with the nutritional information of the products as labelled on the product packaging. The diploma thesis also included a questionnaire that was designed for a general audience in order to determine the knowledge of supplements and the popularity of dietary supplements containing MCTs. The aim of this thesis was to provide as comprehensive an overview as possible of medium chain fatty acids and their impact in sports nutrition by using a various information sources, and to determine whether respondents had an overview of MCTs based on the questionnaire and to conduct an analysis of fatty acids in MCT-containing products.
Klíčová slova:
fats; MCT; MCTs; racionální výživa; rational nutrition; sportovní výživa; sports nutrition; tuky