Název:
Zhodnocení vybraných ukazatelů složení mléka v průběhu laktace u ovcí plemene cigája
Autoři:
Bartoň, Petr Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá hodnocením vybraných ukazatelů kvality ovčího mléka a jeho složek. Ovce zájmového plemene cigája (C), ze kterého zkoumané mléko pocházelo, jsou chovány na Salaši Oravice v severní části Západních Tater na Slovensku. V rámci práce byly v pravidelných intervalech odebírány bazénové vzorky mléka. Odběry byly prováděny 45., 75., 105., 135., 165., 195. a 225. den laktace. Pro srovnání byla do sledování zařazena skupina ovcí zušlechtěná valaška (ZV). V mléce plemene C byl stanoven průměrný obsah sušiny (S) 20,03 %, tuku (T) 8,14 %, bílkovin (B) 6,38 %, laktózy (L) 4,70 % a močoviny (M) 63,86 mg/100 ml. Z fyzikálně-chemických ukazatelů byla měřena aktivní kyselost (pH), titrační kyselost (TK) a bod mrznutí mléka. U plemene C bylo zjištěno průměrné pH 6,55, TK 9,2 °SH a bod mrznutí -0,576 °C. Při posledním odběru byl zjištěn překvapivě nízký obsah L, nicméně nejpřekvapivějším zjištěním této práce byl extrémně nízký počet somatických buněk na konci laktace. Zjištěné korelační závislosti odpovídají dostupné literatuře a výrazně se neodlišují. Získané výsledky plemene C jsou srovnatelné s referenčním plemenem ZV.This master’s thesis evaluates selected indicators of the quality of sheep milk and its components. The sheep of the selected Tsigai breed are bred in the northern part of Zapadni Tatry in Slovakia. As a part of the thesis pool samples of sheep milk were collected at periodic intervals. The pool samples were collected on the average 45th, 75th, 105th, 135th, 165th, 195th, and 225th day of the lactation period. A group of Improved Wallachian breed sheep was added to the experiment for comparison. The milk of the Tsigai breed contained on average 20.03 % of dry matter, 8.14 % of milk fat, 6.38 % of proteins, 4.70 % of lactose, and 63.86 mg/100 ml of urea. The following physicochemical traits were assessed: active acidity, titratable acidity, and a freezing point of the milk. The average value of active acidity was 6.55, of titratable acidity 9.2 °SH, and of the freezing point -0,576 °C. The last sample surprisingly contained a low amount of lactose, however, the most surprising finding was an extremely low amount of somatic cell count at the end of the lactation period. Ascertained correlations correspond with the available papers and do not differ significantly. The acquired results for the Tsigai breed are comparable with the comparison breed of Improved Wallachian.
Klíčová slova:
bahnice; cigája; ewe; Improved Wallachian; milk composition; ovčí mléko; sheep milk; složení mléka; somatic cell; somatické buňky; Tsigai; zušlechtěná valaška