Original title:
Vliv vazného ustájení na parametry mléčné užitkovosti dojnic ve vybraném chovu
Authors:
Skoupý, Roman Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce bylo zjistit vliv vazného ustájení na parametry mléčné užitkovosti dojnic ve vybraném chovu. Práce probíhala v jednom kalendářním roce 2022 od ledna do prosince. Mezi sledované parametry patřil obsah tuku (%), bílkovin (%), laktózy (%), množství nadojeného mléka (kg), fáze laktace (dny) a pořadí laktace (n). Vzorky byly získány z vlastního chovu a vyhodnoceny v laboratoři Aplikované laktologie na Ústavu chovu a šlechtění zvířat, Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pomocí přístroje Julie C5 Automatic. Celkem bylo zpracováno 12 vzorků od 4 krav dvou plemen, a to holštýnského a českého strakatého skotu. Z výsledků vyplývá, že vazné ustájení má výrazný vliv na produkci mléka na dojnici. Obsah tuku ovlivňuje, jak způsob chovu ale také technika krmení a zdravotní stav dojnic, kdy byl obsah tuku v jednotlivých měsících velmi odlišný. Obsah bílkovin byl ovlivněn pořadím laktace, kdy čím vyšší laktace tím nižší obsah bílkovin. Laktóza nebyla ovlivněna žádným faktorem a byla konstantní.The aim of this work was to find out the influence of bonded housing on the parameters of milk productivity of dairy cows in a selected farm. The work took place in one calendar year 2022 from January to December. Among the monitored parameters were fat content (%), protein (%), lactose (%), amount of milk produced (kg), stage of lactation (days) and order of lactation (n). The samples were obtained from our own breeding and evaluated in the Laboratory of Applied Lactology at the Institute of Animal Breeding and Breeding, Faculty of Agriculture, Mendel University in Brno using the Julie C5 Automatic device. A total of 12 samples from 4 cows of two breeds, namely Holstein and Czech Spotted cattle, were processed. The results show that bonded housing has a significant effect on the milk production of a dairy cow. The fat content is influenced by the method of breeding but also the feeding technique and the health status of dairy cows, when the fat content was very different in individual months. The protein content was influenced by the order of lactation, where the higher the lactation, the lower the protein content. Lactose was not affected by any factor and was constant.
Keywords:
bílkoviny; fat; housing technology; kontrola užitkovosti; milk; mléko; performance control; proteins; technologie ustájení; tuk