Název:
Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků
Autoři:
Navrátilová, Eliška Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je vypracována na téma Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků. V rámci experimentu byla sestavena kontrolní a pokusná skupina býčků. Býčci byli krmeni stejnou základní krmnou dávkou. Pokusná skupina měla tuto dávku obohacenou o přídavek vitamínu E a selenu. Celý experiment trval po dobu 90 dní. Býčci byli váženi v měsíčních intervalech. Po ukončení experimentu byli býčci poraženi na jatkách. Ze svalu byly odebrány vzorky, které byly zabaleny a uloženy do lednice. Jednotlivé analýzy probíhaly celkem 4 týdny, od 0. týdne po 4. týden zrání. Analýza na obsah selenu a senzorické vlastnosti masa byla provedena na začátku a na konci zrání. Z výsledků vyplývá, že přídavek selenu a vitamínu E do krmné dávky neměl vliv na hmotnost a přírůstky. Obsah selenu v mase u pokusné skupiny byl vyšší a v průběhu zrání vzrůstal, zatímco u skupiny kontrolní byl nižší a postupně klesal. S růstem obsahu selenu v mase se zlepšovaly i hodnocené senzorické parametry, zatímco u kontrolní skupiny byly výsledky v 1. a 4. týdnu zrání podobné.A control and an experimental group of bulls were set up for the experiment. The bulls were fed the same total mixed ration. The experimental group had this total mixed ration by the addition of vitamin E and selenium. The whole experiment lasted for 90 days. The bulls were weighed at monthly intervals. At the end of the experiment, the bulls were slaughtered at the slaughterhouse. Samples were taken from the muscle, which were wrapped and stored in a refrigerator. Individual analyses were conducted for a total of 4 weeks, from week 0 to week 4 of maturation. Analysis for selenium content and sensory properties of the meat was carried out at the beginning and at the end of maturation. The result showed that the addition of selenium and vitamin E to the total mixed ration did not affect weight and gain. The selenium content in the meat of the experimental group was higher and increased during maturation, while that of the control group was lower and gradually decreased. As the selenium content of the meat increased, the sensory parameters evaluated also improved, whereas the results of the control group were similar at weeks 1 and 4 of maturation.
Klíčová slova:
cattle; maso; meat; metabolism; metabolismus; selen; Selenium; skot; vitamin E; vitamín E