Original title:
Pomer polynenasýtených mastných kyselín n-6 a n-3 vo vzťahu k riziku srdcovo-cievnych ochorení
Authors:
Gregorová, Lívia Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vytvořit pomocí literárních zdrojů literární rešerši, která objasňuje korelaci mezi konzumací polynenasycených mastných kyselin n-3 a n-6 ve stravě a zároveň jejich vzájemný poměr ve stravě jako prevenci nebo zastavení progrese srdečně cévních onemocnění. Dále jsem této práci objasňovala příčiny vzniku kardiovaskulárních onemocnění, seznámila jsem se s patofyziologii těchto onemocnění, objasnila jsem funkci polynenasycených mastných kyselin (α-linolenové a jejich metabolitů a kyseliny linolové a z ní vznikajících metabolitů) v lidském těle a jejich metabolismu. Na závěr jsem vypracovala dietární doporučení vyplívající ze životního stylu a způsobu stravování a stejně tak objasnila rizikové faktory spojené s rozvojem srdečně-cévních nemocí.The aim of the bachelor's thesis was to create literature research using literature sources to clarify the correlation between the consumption of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the diet and also their relative proportion in the diet as a prevention or stopping the progression of cardiovascular disease. Furthermore, in this thesis I have elucidated the causes of cardiovascular diseases, I have become familiar with the pathophysiology of these diseases, I have elucidated the function of polyunsaturated fatty acids (α-linolenic acid and its metabolites and linoleic acid and its resulting metabolites) in the human body and their metabolism. Finally, I made dietary recommendations resulting from lifestyle and dietary patterns as well as elucidate risk factors associated with the development of cardiovascular diseases.
Keywords:
cardiovascular diseases; n-3; n-6; polynenasycené mastné kyseliny; polyunsaturated fatty acids; poměr; ratio; srdečně-cévní onemocnění