Original title:
Analýza nabídky biopotravin ve veřejném stravování
Translated title:
Analysis of the Supply of Biofood in Outdoor Boarding
Authors:
KOROUSOVÁ, Radka Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Problematikou, kterou se ve své bakalářské práci zabývám, je {\clqq}Analýza nabídky biopotravin ve veřejném stravování``, konkrétně jsem se zaměřila na oblast Písku a nejbližšího okolí. V současnosti zesiluje trend {\clqq}zdravého životního stylu``, kterého jsou biopotraviny již dlouhou dobu nedílnou součástí. Ze všech různých médií se můžeme dozvědět, jak je důležité stravovat se zdravě, chutně a výživně. Lidé si stále více uvědomují význam hodnotného stravování. Spotřebitele motivuje k nákupu biopotravin v prvé řadě zdraví. Biopotraviny můžeme souhrnně označit za vysoce hodnotné a zdravé potraviny. Jsou vyrobené z produktů ekologického zemědělství, v němž se nepoužívají umělá hnojiva, chemické přípravky, postřiky, hormony ani umělé látky. Marketingový výzkum jsem prováděla nahodile prostřednictvím osobního dotazování a dotazování prostřednictvím emailu. Podařilo se mi získat 45 vyplněných dotazníků. V dané oblasti nabízí biopotraviny 4 restaurace. Ty vedl k zavedení biopotravin především zdravý životní styl. Z převážné části však ve vybrané oblasti nejsou biopotraviny k přípravě jídel v restauracích používány. Věří, že největší překážkou je cena biopotravin a provozovatele by k jejich zavedení vedl především vyšší zájem ze strany zákazníků. The theme of my bachelor work was {\clqq}Analysis the supply of organic foods in community feeding``. The area that I have explored was the town Pisek and the nearest surround. Today is ``the healthy lifestyle{\crqq} even stronger, and the organic food is the symbol of this lifestyle. Every little child knows, that is really important, to eat healthy and tasty food with high nutrition. The people have found the sense and magic of nutrition food. The consumers are motivated first with their healthy, to buy the organic food. If we want to describe the organic foods, they are made of ecological agriculture and their sense is to respect the nature and animals mainly. By the ecological agriculture are use any chemical fertilizers, insecticides, hormones and synthetic supports. The marketing research was made by personal and email questioning with accidental sampling. I have managed to get 45 complete fill in questionnaires. In these questionnaires only 4 restaurants are cooking their meals with organic foods. And they are motivated mainly with the healthy lifestyle. However, the main part of them doesn{\crq}t use organic food for cooking. They believe that the biggest problem is the price of organic foods, that is much higher, then the price of common foods. They answer that main higher interest theirs customers will lead in introduction organic foods in their menu.
Keywords:
analysis; community feeding; marketing research; organic foods; supply; analýza; bioporaviny; marketingový výzkum; nabídka; veřejné stravování Citation: KOROUSOVÁ, Radka. Analýza nabídky biopotravin ve veřejném stravování. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/15176