Original title:
Pivovarské muzeum v Plzni, jeho historie, expozice a edukační programy
Translated title:
The Brewery Museum in Pilsen: history, exhibitions and educational programmes
Authors:
Repiská, Terezie ; Havlůjová, Hana (advisor) ; Charvátová, Kateřina (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Pivovarské muzeum v Plzni, jeho historie, expozice a edukační programy, je rozdělená do pěti kapitol. V první kapitole se věnuje stručné historii Pivovarského muzea v Plzni, jeho aktuální i plánované expozici a spolupráci muzea s plzeňskými pivovary. Následující kapitola se věnuje muzejní pedagogice, kromě legislativy a důležitých pojmů, se v ní čtenář dočte i užitečné rady pro tvorbu edukačních programů. Další tři kapitoly se věnují tvorbě edukačních programů na zakázku Pivovarského muzea. Třetí a čtvrtá kapitola obsahuje popis prohlídek s edukačními prvky. Jedna nese název "Po stopách dávné Plzně se čtyřnohým přítelem" a kromě nástinu plzeňské historie se během této prohlídky dozví žáci i spoustu informací o životě prostých lidí ve středověkých městech. Druhá nese název "Jak se v Plzni vařil tekutý chléb", a obsahuje aktivity vedoucí k pochopení zákonitostí vaření piva a důležitosti pivovarnictví pro rozvoj města Plzeň. Pátá kapitola popisuje edukační program s názvem "Na den bečvářem" a seznamuje žáky s tradičním řemeslem bednářstvím a jeho odnoží bečvářství.The master thesis of the Brewery Museum in Pilsen, its history, exhibitions and educational programmes, is divided into five chapters. The first chapter deals with the brief history of the Brewery Museum in Pilsen, its current and planned exhibitions and the museum's cooperation with the Pilsen breweries. The following chapter deals with museum pedagogy, in addition to legislation and important concepts, the reader will also read useful advice for creating educational programmes. The next three chapters deal with creating educational programmess commissioned by the Brewery Museum. The third and fourth chapters contain a description of tours with educational elements. One is entitled "Following the traces of ancient Pilsen with a four-legged friend" and in addition to an outline of Pilsen's history, during this tour pupils will learn a lot of information about the life of ordinary people in medieval cities. The second programme is entitled "How liquid bread was brewed in Pilsen" and contains activities leading to an understanding of beer brewing patterns and the importance of brewing for the development of the city of Pilsen. The fifth chapter describes an educational programme called "Na den bečvářem" and introduces pupils to the traditional craft of cooperage and its offshoots of beverage.
Keywords:
Beer; brewing; education; educational programme; exhibition; museum; edukace; edukační program; expozice; muzeum; Pivo; pivovarnictví
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/185289