Original title:
Vliv výživy matek v těhotenství na metylaci genomu novorozenců
Translated title:
The effect of maternal nutrition on the newborn genome methylation
Authors:
Pavlíková, Jitka ; Rössner, Pavel (advisor) ; Černá, Marie (referee) ; Hlaváč, Viktor (referee) Document type: Doctoral theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Strava matky v období těhotenství je významným faktorem podílejícím se na epigenetickém programování potomků. Na epigenom mají kromě nutričního hlediska vliv také případné kontaminující látky, které se mohou ve stravě těhotných žen vyskytovat. Důležitou skupinou těchto možných kontaminantů jsou perzistentní organické polutanty, což jsou sloučeniny většinou antropogenního původu, které dlouhodobě přetrvávají v životním prostředí, stávají se součástí potravních řetězců a část z nich se akumuluje v živých organismech. Pro své nepříznivé účinky na organismy jsou tyto látky sledovány a používání některých z nich bylo již zakázáno nebo alespoň významně omezeno. Cílem této práce bylo zjistit, zda je kvalita stravy těhotných žen v České republice z hlediska nutrice i kontaminace perzistentními organickým polutanty natolik rozdílná, že se tyto rozdíly mohou odrazit v metylomu novorozenců. Byla analyzována strava 49 těhotných žen z regionu Karviná a České Budějovice. Tyto ženy v posledním měsíci těhotenství po dobu jednoho týdne podrobně zaznamenávaly veškerou snědenou stravu a zároveň čtvrtinu této stravy shromažďovaly do krabiček (jedna krabička na jeden den). Ze záznamů stravy byly získány informace o množství a kvalitě stravy a v sesbíraných vzorcích byla stanovena koncentrace 67 různých perzistentních...The maternal diet during pregnancy is an important factor involved in the epigenetic programming of the offspring. In addition to the nutritional aspect, the epigenome is also influenced by possible contaminating substances that may occur in the diet of pregnant women. An important group of these potential contaminants are persistent organic pollutants, which are compounds of mostly anthropogenic origin that persist in the environment for a long time, become part of food chains, and some of them accumulate in living organisms. These substances are being monitored for their adverse effects on organisms, and the use of some of them has already been banned or at least significantly restricted. The aim of this work was to find out whether the quality of the diet of pregnant women in the Czech Republic differs in terms of nutrition and contamination with persistent organic pollutants so much that these differences can be reflected in the methylome of newborns. The diet quality of 49 pregnant women from the Karviná and České Budějovice regions was analyzed. During the last month of pregnancy, these women recorded in detail all the food they ate for one week and at the same time collected a quarter of this food in boxes (one box for one day). Information on the quantity and quality of the diet was...
Keywords:
air pollution; complex mixtures; genotoxicity; toxicogenomics; genotoxicita; komplexní směsi; toxikogenomika; znečištěné ovzduší
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/185316