Original title:
Zdravá a chutná strava ve školním stravování se zaměřením na sůl a ochucovadla
Translated title:
Healthy and tasty diet in school meals with a focus on salt and flavorings
Authors:
ŠNOKHOUSOVÁ, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Má bakalářská práce nese název "Zdravá a chutná strava ve školním stravování se zaměřením na sůl a ochucovadla". Produkce stále více zpracovaných potravin a změna životního stylu mění stravovací návyky. Populace konzumuje více energeticky vydatných potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, trans-mastných kyselin, cukrů a soli. Sůl je hlavním zdrojem sodíku a jeho spotřeba je spojena s hypertenzí a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám stravováním dětí školního věku 11-15 let. Zaměřuji se na základní živiny, nutriční doporučení, a především na sůl a ochucovadla. Pro praktickou část jsem si zvolila jako první cíl zjistit vyváženost stravy a zhodnocení kvality pokrmů. Dalším cílem zjišťuji, jaká je informovanost zaměstnanců stravovacího provozu o soli a ochucovadlech. Posledním cílem jsem se zaměřila na spokojenost žáků ve školním stravování pomocí dotazníkového šetření. Výsledek praktické části poukázal na to, že strava je často přesolena, nedostačující k nasycení a vzhledem nezaujme. My bachelor thesis is called "Healthy and tasty diet in school meals with a focus on salt and flavorings". The production of more and more processed food and change of a lifestyle change eating habits. The population consumes more energy-dense foods with a high content of saturated fat, trans-fatty acids, sugars and salt. Salt is main source of sodium and its consumption is connected with hypertension and increased risk of heart diseases. The thesis is divided into two parts - theoretical and practical. In the theoretical part I deal with school feeding programs for children of age 11 to 15. I focus on basic nutrients, nutritional recommendations and above all on salt and flavourings. For practical part I have chosen as a first goal to find out if the meals are balanced and evaluate the quality of food. Another goal is to find out if the employees in school canteens have proper information about salt and flavourings. The last goal was to focus on children and their satisfaction with the meals through questionnaires. The result of practical part showed that meals are often oversalted, insufficient to satiate and does not look interesting.
Keywords:
consumer basket; essential nutrients; food pyramid; HACCP; salt and flavorings; school feeding programs; HACCP; potravinová pyramida; spotřební koš; sůl a ochucovadla; základní živiny; školní stravování Citation: ŠNOKHOUSOVÁ, Veronika. Zdravá a chutná strava ve školním stravování se zaměřením na sůl a ochucovadla. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/71943