Original title:
Transportní a termofyzikální data pro výpočty termické sanitace osiv zemědělských plodin
Translated title:
Transport and thermophysical data for thermic sanitation calculation of agricultural seeds
Authors:
Vávra, Dan ; Brummer, Vladimír (referee) ; Juřena, Tomáš (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce je zaměřena na vlastnosti, které jsou důležité pro termickou sanitaci. V teoretické části jsou shrnuty běžně používané metody ošetření osiv. Dále jsou vypsány a popsány transportní a termo–fyzikální vlastnosti osiv. Do dnešní doby jsou zjištěny vlastnosti pro semínka pšenice, pro semínka hrachu je publikací méně. Dostupné vlastnosti jsou rešeršně zjištěny pro semínka pšenice a hrachu. Dále jsou ověřeny postupy experimentů pro získání vlastností pšenice a poté jsou dané postupy aplikovány na hrách. V experimentech jsou získány hodnoty pro mezerovitost, sypnou hmotnost, hustotu, statický sypný úhel a měrnou tepelnou kapacitu při konkrétní vlhkosti. Výsledné hodnoty jsou doplněny o celkové nejistoty. Získané vlastnosti jsou diskutovány.
The bachelor's thesis focuses on properties that are important for thermal sanitation. Commonly used seed treatment methods are summarized in the theoretical part. Furthermore, seeds‘ transport and thermo–physical properties are written out and described. To the present day, the properties of wheat seeds have been determined, while there are fewer publications for pea seeds. The available properties were determined by research for wheat and pea seeds. Furthermore, the experimental procedures for obtaining wheat properties were verified and then the procedures were applied to pea seeds. In the experiments, values were obtained for porosity, bulk density, true density, static angle of repose and specific heat capacity for certain humidity. The results are written out with total measurement uncertainties. The values of properties were discussed.
Keywords:
bulk density; pea; porosity; specific heat capacity; static angle of repose; thermal sanitation; wheat; hrách; hustota; mezerovitost; měrná tepelná kapacita; osivo; pšenice; statický sypný úhel; sypná hmotnost; termická sanitace
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/213124