Original title:
Kvalita potravinářských odrůd pšenice v ZD Hodonice
Translated title:
Quality of the wheat grain at ZD Hodonice
Authors:
SABÁČEK, Radek Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Pšenice patří mezi nejdůležitější plodiny na Světě. Největší část osevních ploch pšenice je využívána s cílem dosažení potravinářské kvality. Cílem této práce je posoudit hlavní kritéria kvality zrna pšenice u Zemědělského družstva Hodonice a navrhnout možnosti jejího zlepšení. Jakost pšenice byla hodnocena u odrůd sklízených v letech 2007 až 2010 a to takto: v roce 2007 odrůda Balada, v roce 2008 odrůdy Barryton, Bohemia, Balada, v roce 2009 odrůdy Barryton, Bohemia, Balada, Bardotka a v roce 2010 odrůdy Barryton, Bohemia a Bardotka. Laboratorní analýzy byly prováděny ve firmě ZZN POMORAVÍ a.s. K porovnání jednotlivých odrůd byly vybrány tyto jakostní ukazatele: Barva, pach a chuť zrna, vlhkost, příměsi a nečistoty, objemová hmotnost, hmotnost tisíce zrn, obsah minerálních látek, obsah N ? látek, SDS test a číslo poklesu. Výsledky byly uspořádány do tabulek a grafů, zhodnoceny a porovnány podle ČSN 1100-2 ?pšenice potravinářská? a s dalšími literárními údaji.Wheat belongs to the most important farm plant worldwide. The largest part of wheat sowing area is used to reach a food quality. An aim of this work is to assess the main criterions of the wheat grain at Zemědělské družstvo Hodonice and suggest the possibilities of its improvement. Wheat quality was assessed using wheat varieties harvested in 2007-2010 in this order: Balada variety from 2007 harvest, varieties Barriton, Bohemia, Balada from 2008, Barryton, Bohemia, Balada, Bardotka from 2009 and Barryton, Bohemia, Bardotka from 2010. Laboratory analyses were made by ZZN Pomoraví a.s.. Individual varieties were compared according to these quality indicators: colour, smell, the taste of grain, moisture, the foreign matters, volume density, and weight of thousand of grains, the mineral content, nitrogen content, SDS test and a Falling Number. The results were put into charts and graphs, assessed and compared according to ČSN-1100-2 ?bread wheat? and other literature data.
Keywords:
comparison; quality; quality criterions; winter wheat; kriteria kvality; kvalita; porovnání; pšenice ozimá Citation: SABÁČEK, Radek. Kvalita potravinářských odrůd pšenice v ZD Hodonice. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/19572