Název:
Stabilita přírodních olejů používaných v kosmetice a farmacii
Překlad názvu:
Stability of natural oils used in cosmetics and pharmaceuticals
Autoři:
Milerová, Helena ; Enev, Vojtěch (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá problematikou stability vybraných rostlinných olejů, které jsou využívány v kosmetickém průmyslu. Šest olejů bylo podrobeno analýze pomocí diferenční skenovací kalorimetrie (DSC), pomocí které byly u všech vzorků stanoveny teploty náběhu oxidace. Cílem práce je zhodnocení využití metody DSC pro získání údajů o termo-oxidační stabilitě rostlinných olejů. Vzorky byly pro porovnání proměřeny metodou Rancimat, jakožto komerčně zavedeným postupem, při které byly vzorky vystaveny zvýšené teplotě pomocí proudu vzduchu. Výsledkem byly indukční periody, které znamenají dobu, než začne docházet k oxidaci vzorku. Po proměření vzorků oběma metodami byly oleje seřazeny podle jejich oxidační stability od nejstabilnějšího po nejméně stabilní. Výsledné posloupnosti obou metod byly téměř shodné. DSC se ukázala jako vhodná metoda pro měření termo-oxidační stability rostlinných olejů.
The bachelor's thesis deals with the issue of stability of selected plant oils used in the cosmetic industry. Six oils were subjected to analysis using differential scanning calorimetry (DSC), which determined the oxidation onset temperatures for all samples. The aim of the thesis is to evaluate the use of the DSC method for obtaining data on the thermo-oxidative stability of plant oils. For comparison, the samples were also measured using the Rancimat method, a commercially established procedure in which the samples were exposed to elevated temperature using air flow. The results yielded induction periods, which indicate the time until the sample starts to oxidize. After measuring the samples using both methods, the oils were ranked according to their oxidative stability from the most stable to the least stable. The resulting sequences from both methods were nearly identical. DSC has proven to be a suitable method for measuring the thermo-oxidative stability of plant oils.
Klíčová slova:
diferenční skenovací kalorimetrie; DSC; indukční perioda; metoda Rancimat; oxidační stabilita; rostlinné oleje; termická analýza; differential scanning calorimetry; DSC; induction time; oxidative stability; Rancimat method; thermal analysis; vegetable oils
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/210815