Home > Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses > Využití techniky polymerázové řetězové reakce (PCR) pro identifikaci probiotických mikroorganismů v mléčném potravinovém výrobku
Original title:
Využití techniky polymerázové řetězové reakce (PCR) pro identifikaci probiotických mikroorganismů v mléčném potravinovém výrobku
Translated title:
Use of polymerase chain reaction (PCR) technique for identification of probiotic microorganisms in milk diary product
Authors:
Horká, Markéta ; Fialová, Lenka (referee) ; Smetana, Jan (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
V rámci této bakalářské práce byly popsány probiotické bakterie a jejich prospěšné účinky na lidské zdraví. Také bylo uvedeno několik metod, které jsou využívány k identifikaci mikroorganismů. Úvodem experimentální části byla izolována DNA z vybraného mléčného výrobku. Extrakce DNA byla provedena dvěma způsoby, jež oba poskytly dostatečně kvalitní DNA. Připravená DNA byla podrobena polymerázové řetězové reakci s využitím specifických primerů. Prostřednictvím elektroforézy na agarózovém gelu byla potvrzena přítomnost bakterií rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a druhu Lactobacillus acidophilus, které byly výrobcem jogurtu deklarovány.
In this bachelor thesis, probiotic bacteria and their beneficial effects on human health were described. Several methods that are used to identify microorganisms were also stated. At the beginning of the experimental part, DNA was isolated from a selected dairy product. DNA extraction was made in two ways, both of which provided sufficiently high-quality DNA. The prepared DNA was subjected to polymerase chain reaction using specific primers. The presence of bacteria of the genus Lactobacillus, Bifidobacterium and the species Lactobacillus acidophilus, which were declared by the yogurt manufacturer, was proved by electrophoresis on agarose gel.
Keywords:
Bifidobacterium; dairy product; DNA isolation; Lactobacillus; PCR; probiotic microorganisms; Bifidobacterium; izolace DNA; Lactobacillus; mléčný výrobek; PCR; probiotické mikroorganismy
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/210765