Original title:
Tepelné projevy mikrobiálního života v půdě
Translated title:
Heat effects of microbial life in soil
Authors:
Drápalová, Karolína ; Kalina, Michal (referee) ; Krouská, Jitka (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce je přehledem o aplikaci kalorimetrie ke studiu tepelných projevů mikrobiálního života v půdě. I když se tento výzkum během posledního půl století pomalu, ale nepřetržitě rozšiřoval, zůstává stále hodně nezodpovězených otázek. Kalorimetrie je vhodný nástroj pro určení hned několika parametrů pro určení kvality půdy, a proto je velice důležitým ukazatelem pro zemědělství. Velmi dobře známé indikátory používané při výzkumu půdy lze měřit různými kalorimetrickými metodami jako je např. diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a termogravimetrie (TG), což jsou metody teplotního skenování používané pro odhad určitých vlastností půdního materiálu. Pomocí kalorimetrie lze zjistit aktivitu mikrobiálního života v půdě, což je zásadní parametr pro správné fungování půdy, tedy pro její zdraví. Mikroorganismy začnou uvolňovat určité množství tepla, na základě jejich metabolismu, což se dá podpořit díky přidání určitých živin. Můžeme tedy říci, že díky kalorimetrii se dá zjistit přítomnost mikroorganismů v půdě.
This research is intended to be an application of calorimetry to the study of thermal manifestations of microbial life in soil. Although this research has slowly but steadily expanded over the past half century, many unanswered questions still remain. Calorimetry is a suitable tool for determining several parameters of soil quality. Therefore, it is a very important indicator for agriculture. Very well-known indicators used in soil research can be measured by various calorimetric methods such as differential compensation calorimetry (DSC) and thermogravimetry (TG), which are temperature scanning methods used to estimate certain properties of soil material. Calorimetry can be used to determine the activity of microbial life in the soil, which is an essential parameter for the proper functioning of the soil, i.e. for its health. Microorganisms will release a certain amount of heat, based on their metabolism, which can be boosted by adding certain nutrients. We can therefore say that the presence of microorganisms in the soil can be detected thanks to calorimetry.
Keywords:
microcalorimetry; microorganisms; soil; mikrokalorimetrie; mikroorganismy; půda
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/210759