Original title:
Výživa při onemocnění Acne vulgaris
Translated title:
Nutrition in Acne vulgaris
Authors:
LIAKH, Tetiana Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Acne vulgaris je kožní onemocnění, které může být způsobeno různými faktory včetně vnitřních, jako jsou hormonální změny a genetická náchylnost, a vnějších, jako je stres, znečištění ovzduší a strava. Použití medikamentů bývá často preferovanou léčebnou metodou akné nicméně poslední dobou se klade důraz na využívání pozitivních vlivů stravy a zdravého životního stylu. Konkrétní složky stravy, jako jsou vitamín D, zinek a omega-3 mastné kyseliny mohou být prospěšné pro snižování zánětlivých reakcí a zlepšování stavu akné. Existují také náznaky toho, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může být přínosná. Nicméně stále není úplně jasné, jaký vliv má konzumace mléka a čokolády na akné. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat vliv výživy na akné a také zjistit, zda konzumace určitých potravin spojených s tvorbou akné má pozitivní či negativní vliv na pleť. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou pomocí dotazníků se zaměřením na osoby s diagnostikovaným onemocnění Acne vulgaris ve věku 18-25 let. Z výsledků našeho výzkumu vyplynulo, že strava má určitý dopad na projevy akné. Téměř u 3/4 respondentů některé složky potravy vyvolávají do určité míry zhoršení pleti. Nejčastěji u respondentů dochází ke zhoršení aknózních lézi po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem, čokolády a alkoholu. Avšak nebyla zjištěná velká souvislost mezi akné a příjmem mléka a mléčných výrobků. V našem výzkumu se rovněž ukázalo, že u více než 3/4 respondentů se stres podílí na zhoršení stavu akné, což může být spojeno se změnami stravovacích návyků v období stresu. Dále bylo také odhaleno, že více než 1/2 respondentů s akné neužívá doplňky stravy obsahující vitamin D, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho více než 1/3 respondentů má tendenci vyřazovat některé potraviny ze svého jídelníčku kvůli zlepšení stavu akné po jejich vyloučení. Je důležité si uvědomit, že každý organismus reaguje na stravu individuálně aže strava není jediným faktorem ovlivňujícím akné. Nicméně dodržování zásad zdravého stravování může pomoci snížit projevy akné a přispět k celkovému zdraví pokožky.Acne Vulgaris is a skin condition that can be affected by several different factors. These include hormonal imbalances and genetic predisposition from internal factors and stress, air pollution and diet from external factors. Medication has been the preferred treatment for this condition, however changes in lifestyle and diet has recently been identified as another approach to aid this skin ailment. Certain components in our diet such as vitamin D, zinc and omega-3 fatty acids can be beneficial for decreasing inflammatory responses in the skin and promoting overall better skin condition. Some evidence suggests that consumption of foods with low glycaemic index can also be beneficial. There is, however, inconclusive evidence about the effects of consumption of dairy and chocolate products on acne. The aim of this bachelor thesis is to monitor how diet can affect acne and to identify negative and positive effects of consumption of certain foods on skin condition. This thesis was done by quantitative method with questionnaires and participants of this study were individuals of 18-25 years of age with diagnosed Acne vulgaris. The results showed that diet can have an effect on acne. Some components showed to have a negative impact on acne and skin condition in almost 3/4 of participants. Consumption of foods with high glycaemic index, chocolate products and alcohol were the most prevalent substances that caused worsening of acne. However, there was nosignificant evidence of the relationship between dairy products consumption and worsening of acne. The results showed that stress was a major factor in almost 3/4 of the participants on worsening of acne. It is possible, however, that this could be also due to changes in diet during periods of stress. The findings also showed that more than 1/2 of the participants do not regularly use dietary supplements that contain vitamin D, zinc and omega-3 fatty acids. More than 1/3 of participants tend to avoid consumption of certain foods to aid with acne. It is crucial to note that every organism reacts differently to different types of food and that diet is not the only factor affecting the skin condition and acne. Nevertheless, adhering to a healthy diet can help reduce acne symptoms and maintain an overall healthy skin condition.
Keywords:
acne; acne and nutrition; Acne vulgaris; dietary supplements; foods; stress; Acne vulgaris; akné; akné a výživa; doplňky stravy; potraviny; stres Citation: LIAKH, Tetiana. Výživa při onemocnění Acne vulgaris. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/71935