Original title:
Nutričně vyvážené jídelníčky ve školním stravování jsou zdravotním přínosem pro děti
Translated title:
Nutritionally balanced diets in school meals are a health benefit for children.
Authors:
BLOUDKOVÁ, Denisa Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo vyhodnotit stravování ve školách z pohledu přínosu pro zdraví dětí ve dvou školních jídelnách v kraji Vysočina se zacílením na nutriční vyváženost. Pro práci byly stanoveny čtyři výzkumné otázky: Výzkumná otázka č. 1: Je složení jídelníčků z vybraných škol v souladu se spotřebním košem a zároveň v souladu s nutričními doporučeními? Výzkumná otázka č. 2: Jaká je informovanost pracovníků ve školních jídelnách o zdravém stravování? Výzkumná otázka č. 3: Je nějaký rozdíl ve stravování mezi dvěma zkoumanými školami? Výzkumná otázka č. 4: Jsou strávníci ve školních jídelnách spokojeni nejen s kvalitou, ale i pěknou úpravou jídel? Práce byla rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá problematikou norem školního stravování, spotřebního koše a nutričním doporučením pro dětský věk. V praktické části bakalářské práce byla použita kvantitativní metoda výzkumného šetření. Sběr dat proběhl pomocí dotazníkového šetření mezi strávníky obou škol. Další podklady byly získány prostřednictvím rozhovorů s personálem školních jídelen a prostudováním veškeré dokumentace ve stravovacích zařízeních. Jídelníčky ze školních jídelen byly zkoumány v obou školách ve stejném časovém rozpětí s využitím programu Nutriservis. Celodenní jídelníčky jednotlivých dětí byly vyhodnoceny pomocí programu Nutriservis. Získaná data byla následně zpracována a vyhodnocena. Zkoumaným souborem byly dvě základní školy z kraje Vysočina a to, základní škola Želiv a základní škola Lánecká ve Světlé nad Sázavou. Jídelníčky ze školních jídelen byly vyhodnoceny, zda jsou v souladu s nutričním doporučením a spotřebním košem. Z výzkumu vyplynulo, že obě základní školy a jejich jídelníčky jsou výborně postavené. Jsou pestré a nutričně vyvážené. Obě školní jídelny také téměř stoprocentně naplňují spotřební koš. Pracovníci školních jídelen jsou velice dobře informováni ohledně zdravého stravování. Téměř všichni strávníci jsou s podávaným jídlem ve školní jídelně spokojeni. The aim of the study was to evaluate school meals from the perspective of health benefits for children in two school canteens in the Vysočina region with a focus on nutritional balance. Four research questions were set for the work: Research question 1: Is the composition of the menus from the selected schools in line with the consumption basket and also in line with nutritional recommendations? Research Question 2: What is the awareness of school canteen staff about healthy eating? Research Question 3: Is there any difference in dietary practices between the two schools studied? Research Question 4: Are the diners in the school canteens satisfied not only with the quality but also with the niceness of the food? The thesis was divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part deals with the issues of school food standards, consumption basket and nutritional recommendations for childhood. In the practical part of the bachelor thesis a quantitative method of research investigation was used. The data collection was done through a questionnaire survey among boarders of both schools. Further evidence was obtained through interviews with school canteen staff and by studying all documentation in the catering facilities. School canteen menus were examined in both schools over the same time span using Nutriservis. The daily menus of each child were evaluated using Nutriservis. The data obtained were then processed and evaluated. The study population consisted of two primary schools from the Vysočina region, namely, Želiv Primary School and Lanecká Primary School in Světlá nad Sázavou. The school canteen menus were evaluated for compliance with the nutritional recommendations and the consumption basket. The research showed that both primary schools and their menus were well constructed. They are varied and nutritionally balanced. Both school canteens are also almost 100 % compliant with the consumption basket. The school canteen staff are very well informed about healthy eating. Almost all boarders are satisfied with the food served in the school canteens.
Keywords:
consumption basket; menu; Nutriservis; nutrition; School catering; jídelníček; Nutriservis; spotřební koš; výživa; Školní stravování Citation: BLOUDKOVÁ, Denisa. Nutričně vyvážené jídelníčky ve školním stravování jsou zdravotním přínosem pro děti. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/71927