Název:
Environmentální zátěž při produkci a zpracování potravinářské pšenice a výrobě chleba
Překlad názvu:
Environmental load during production a processing of food wheat and production of bread
Autoři:
HYŠPLER, Robin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce byla vytvořena ve spolupráci s mezinárodním projektem M00080-EUSAT- SUKI Sustainable Kitchen, který zjišťuje celkový objem emisí oxidu uhličitého ve stravovacích zařízeních a zkoumá možnosti snížení těchto emisí. Práce se zabývá emisní zátěží pšeničné mouky a chleba. Pomocí dotazníkového šetření a odborné literatury, byly zjištěny údaje o zemědělství, zpracování a transportu vybraných surovin. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní zátěž ekvivalentu C02 na kilogram jednotlivých produktů a výrobků. Byly porovnávány systémy hospodaření a regionalita (tj. zda se výrobky dováží a nebo jsou lokální). Cílem práce bylo ověřit zda je environmentálně příznivější konzumovat výrobky z ekologického či konvenčního způsobu hospodaření a výrobky regionální nebo dovezené.This thesis was made in co-operation with international project M00080- EUS-AT-SUKI Sustainable Kitchen, which is focused to make an inquiry of total emissions of carbon dioxide producted by catering estabilishments and finds possibilities of reducing these emissions. The thesis deals with an emission?s contamination of wheat flour and bread. Informations and data about agriculture, processing and transport of chosen commodities were collected from questionaires and scientific literature. The emission?s contamination of equivalent CO2 per kilogram of particular products and commodities was worked out from data and informations of the Ecoinvent database. The comparision between systems of management and regionality (ie. whether products are imported or local) is included. The main aim of this thesis was to prove whether the consumation of products from organic or conventional farming is environmentally more beneficial, the same comparision were made between regional or imported products
Klíčová slova:
chleba; Globální změny klimatu; LCA; mouka; pšenice; skleníkové plyny; bread; flour; Global climate changes; green house gasses; LCA; wheat Citace: HYŠPLER, Robin. Environmentální zátěž při produkci a zpracování potravinářské pšenice a výrobě chleba. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/18551