Original title:
Nové trendy v konzervaci objemných krmiv a jejich vliv na produkci mléka dojnic
Authors:
DOUBEK, Martin Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Kravské mléko hraje důležitou roli v lidské výživě a je jedním z hlavních produktů mlékárenského průmyslu. Jeho složení se mění v reakci na různé faktory včetně píce. Kvalita objemného krmiva je jedním z důležitých aspektů pro výživu a zdraví dojnic a samotnou mléčnou užitkovost. Cílem diplomové práce bylo posoudit dvě objemná krmiva, a to travní senáž a žitnou senáž, a jejich vliv na mléčnou užitkovost. Spolu s mléčnou užitkovostí se posuzovalo množství bílkovin a tuku v mléce. Porovnávány byly krmné dávky v podniku VOD Kadov v průběhu čtyř let. Na základě doložených dat od podniku VOD Kadov nebyl dle statistických výpočtů potvrzen vliv žitné senáže (p 0,05) na zvýšení dojivosti a nebyl prokázán ani vliv na množství tuku v mléce (p 0,05). Statistickým výpočtem byl prokázán vliv žitné senáže na množství bílkovin v mléce (p 0,05). Z výsledků vyplývá, že zkrmování kvalitní travní senáže nebo kvalitní žitné senáže nemají samostatně vliv na mléčnou užitkovost ani na obsah tuku. Žitná senáž je vhodnou náhradou travní senáže v krmné dávce.Cow's milk plays an important role in human nutrition and is one of the main products of the dairy industry. Its composition changes in response to various factors including forage. The quality of roughage is one of the important aspects for the nutrition and health of dairy cows and milk productivity itself. The aim of the diploma thesis was to assess two forages, grass hay and rye hay, and their effect on milk yield. Along with milk yield, the amount of protein and fat in milk was assessed. Feed rations at the VOD Kadov company were compared over the course of four years. Based on documented data from the company VOD Kadov, according to statistical calculations, the influence of rye haying (p 0,05) on increasing milk yield was not confirmed, and no influence on the amount of fat in milk was proven either(p 0,05). The effect of rye silage on the amount of protein in milk was proven by statistical calculation (p 0,05). The results show that feeding high-quality grass forage or high-quality rye forage has no independent effect on milk yield or fat content. Rye haylage is a suitable substitute for grass haylage in the feed ration.
Keywords:
fat; Grass silage; milk yield; protein; rye silage; bílkovina; mléčná užitkovost; Travní senáž; tuk; žitná senáž Citation: DOUBEK, Martin. Nové trendy v konzervaci objemných krmiv a jejich vliv na produkci mléka dojnic. České Budějovice, 2023. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/68426