Original title:
Nové trendy ve fázové výživě dojnic
Authors:
REJZKOVÁ, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Při výživě dojnic se musí zkrmovat hlavně kvalitní krmiva. Při dlouhodobém zkrmo-vání nekvalitního krmiva může docházet k poruchám látkové přeměny, mláďata se rodí slabá, klesá reprodukční schopnost, objevují se mastitidy a další problémy. Fázová výživa je hojně využívaná ve výživě dojeného skotu, protože dokáže nej-lépe uspokojit potřeby živin v různých fázích laktace dojnic, i při stání na sucho. Základem pro respektování fyziologických potřeb dojnic je vytváření vyrovnaných skupin dojnic. Velmi důležitá je výživa především v tranzitním období dojnic. Tedy 3 týdny před a 3 týdny po porodu, kdy dojnice potřebují nejkvalitnější krmiva a především největší péči v oblasti výživy. Těchto šest týdnů je zásadních pro udržení dobrého zdravotního stavu, produkční i reprodukční efektivitě dojnice a rentabilitě celého chovu. Moderní poznatky zaručují vyšší produkci mléka a lepší uspokojení potřeby živin. V roce 2021 byla po téměř 20 letech vydaná nová norma NASEM 2021, která udává očekávané doporučení potřeb živin pro dojený skot. Dále do moderních poznatků patří i stále rozšířenější robotické dojírny s automatickým krmením, nebo využívání vitalimetrů či pH sond ke kontrole trávicích pochodů a celkové aktivity zvířat. When feeding dairy cows, quality forage must be the main ingredient. Prolonged feeding of poor-quality feed can lead to metabolic disorders, weak calves, reduced reproductive capacity, mastitis and other problems. Phase feeding is widely used in dairy cattle nutrition because it is probably the best way to meet the nutrient needs of dairy cows at different stages of lactation, even when standing dry. The basis for respecting the physiological needs of dairy cows is the creation of balanced groups of dairy cows. Nutrition is very important, especially in the transition period of dairy cows. That is to say, the 3 weeks before and 3 weeks after parturition, when dairy cows need the best quality feed and, above all, the greatest nutritional care. These six weeks are crucial for maintaining good health, the production and reproductive efficiency of the dairy cow and the profitability of the entire herd. Modern knowledge guarantees higher milk production and better satisfaction of nutrient requirements. In 2021, after almost 20 years, a new standard, NASEM 2021, was published which gives the expected nutrient recommendation for dairy cattle. Other modern findings include the increasing use of robotic milking parlours with automatic feeding, or the use of vitalimeters or pH probes to monitor digestive pro-cesses and overall animal activity.
Keywords:
cattle nutrition; dairy cattle; phase nutrition; transition period; dojený skot; fázová výživa; tranzitní období; výživa skotu Citation: REJZKOVÁ, Martina. Nové trendy ve fázové výživě dojnic. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/68132