Original title:
Umělý výtěr karase obecného
Authors:
VRBENSKÝ, Jakub Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce stručně shrnuje dostupné informace z oblasti biologie karase obecného. Experimentální část obsahuje jednak sledování vlivu teploty vody v období latence na úspěšnost umělého výtěru jikernaček, na přežití jiker do stádia očních bodů, na délku intervalu latence, na relativní plodnost jikernaček a na pGSI, a dále vliv způsobu odlepkování jiker na jejich přežití do stádia očních bodů. Pro testování vlivu teploty v průběhu intervalu latence byly jikernačky (o průměrné hmotnosti 329 +- 60 g) rozděleny do 7 skupin (n = 5). Jednotlivé skupiny jikernaček byly umístěny do samostatných nádrží s průměrnými teplotami vody 15,4; 17,2; 18,9; 21, 23,2; 25,2 a 27,2 °C. Jikernačky i mlíčáci byli injikováni hormonálním přípravkem Ovopel (1 peleta na 1 kg ryb). Před injikací a umělým výtěrem ovulovaných jikernaček byly generační ryby anestezovány hřebíčkovým olejem (0,03 ml.l-1). Jednotlivé skupiny jikernaček byly uměle vytřeny, jikry osemeněny směsí spermatu od tří mlíčáků, aktivovány vodou z líhně a odlepkovány kravským mlékem ředěným vodou (1 : 9). Inkubace jiker probíhala v malých experimentálních Zugských lahvích (o objemu 0,45 l), při průměrné teplotě 21 °C. Nejvyšší počet ovulovaných a uměle vytřených jikernaček byl zjištěn při teplotách 21 - 25,2 °C (80 %). Při nižších a vyšších teplotách byla úspěšnost výtěru nižší. Byla zjištěna těsná kladná lineární závislost délky intervalu latence (v h) na teplotě vody ve sledovaném rozpětí 15,5 - 27,2 °C (y =-1,5062 x + 50,663; R2 = 0,924). Délka intervalu latence při teplotách 21 a 23,2 °C dosáhla 18,4 +- 0,9 h a 12,4 +- 0,2 h, resp. 387 +- 18 h° a 289 +- 5 h°. Jikry mají žlutohnědé až zelenohnědé zbarvení, průměrná hmotnost jedné nenabobtnalé jikry je 1,10 +- 0,07 mg (což odpovídá 911 +- 51 tis. ks jiker v 1 kg jiker). Ve styku s vodou jsou jikry silně lepivé. Nejvyšší hodnoty relativní pracovní plodnosti bylo dosaženo při teplotách 21 a 23,2 °C (71,9 +- 10 a 75,9 +- 34 tis. ks jiker na 1 kg jikernaček). Průměrná výše přežití jiker do očních bodů, původem od uměle vytřených jikernaček přechovávaných v průběhu intervalu latence při teplotách 18,9 - 23,2 °C, se pohybovala v rozpětí 92,9 +- 0,5 % až 99,6 +- 2,2 %, při teplotách 17,2 °C a 27,2 °C byla nižší (86,2 +- 0,6 %, resp. 74,2 +- 3,0 %), rozdíly mezi skupinami byly statisticky průkazné. Při hodnocení vlivu odlepkovacích přípravků na přežití jiker do očních bodů bylo nejvyšší přežití dosaženo při použití mléka (71,9 +- 7,3 %). Statisticky průkazně nižší přežití bylo zjištěno u přípravků tanin (47,4 +- 0,4 %) a acetylcystein (48,4 +- 8,6 %). Dosažené výsledky mohou být využity při umělém výtěru karase obecného v rámci záchranných chovů.The thesis briefly summarizes the available information in the field of crucian carp biology. The experimental part includes, firstly, monitoring the effect of water temperature during the latency period in reproductive females affects the success of artificial spawning, the survival of eggs to the eyespot stage, the length of the latency interval in hours and in clock degrees, the relative fecundity of reproductive females and the pGSI. In the second part of the experiment, secondly, the effect of the method of unstickness eggs on the survival of eggs to the eyespot stage. To test the effect of temperature during the latency interval, the females (mean weight 329 +- 60 g) were divided into 7 groups (n = 5). The individual groups of reproductive females were placed in separate tanks with average water temperatures of 15.4, 17.2, 18.9, 21, 23.2, 25.2 and 27.2 °C. Females and males were injected with the hormone Ovopel (1 pellet per 1 kg of fish). Before injection and artificial spawning, the reproductive fish were anaesthetized with clove oil (0.03 ml.l-1). The each group of females were artificially spawned, the eggs were seeded with a mixture of sperm from three males, activated with hatchery water and unsticked with cow's milk diluted with water (1:9). Incubation of eggs was carried out in small experimental Zug bottles (0.45 l) at an average temperature of 21 °C. The highest number of ovulated and artificially spawned females was found at temperatures of 21 - 25 °C (80 %). At lower and higher temperatures the success of spawning was lower. A close positive linear dependence of the latency interval length (in hours) on water temperature was found in the monitored range of 15.5 - 27.2 °C (y =-1.5062 x + 50.663; R2 = 0.924). The length of the latency interval at 21 and 23 °C was 18,4 +- 0,9 and 12,4 +- 0,2 h, respectively 387 +- 18 and 289 +- 5 h°. The eggs have a yellow-brown to green-brown colouration, the average weight of one unswollen eggs is 1,10 +- 0,07 mg (corresponding to 911 +- 51 thousand eggs in 1 kg of eggs). In contact with water, the eggs are very sticky. The highest relative working fecundity was achieved at 21 and 23 °C (71,9 +- 10 and 75,9 +- 34 thousand eggs per 1 kg of female). The average survival rate of eggs to the eyespot, originating from artificially spawned females kept during the latency interval at temperatures between 18,9 - 23,2 °C, ranged from 92.9 +- 0.5 to 99.6 +- 2.2 %, and was lower at 17.2 and 27.2 °C (86.2 +- 0.6 respectively 74.2 +- 3 %), differences between groups were statistically significant. In evaluating the effect of unsticking preparations on the survival of eggs to the eyespots, the highest survival was achieved with milk (71.9 +- 7.3 %). Statistically conclusively lower survival was found with tannin (47.4 +- 0.4 %) and acetylcysteine (48.4 +- 8.6 %). The achieved results can be used in artificial spawning of crucian carp as part of rescue breeding.
Keywords:
artificial spawning; Crucian carp; fertility.; survival; unstickness eggs; karas obecný; odlepkování jiker; plodnost; přežití; umělý výtěr Citation: VRBENSKÝ, Jakub. Umělý výtěr karase obecného. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/67299