Original title:
Studium látkového profilu vín odrůdy Ryzlink rýnský
Translated title:
Study of the chemical profile of wine of Riesling variety
Authors:
Šumberová, Michaela ; Trachtová, Štěpánka (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce se zabývá tématem chemického složení a autentifikace původu vína odrůdy Ryzlink rýnský ze 4 vinařských moravských podoblastí. V experimentální části bylo proměřeno 20 vzorků této odrůdy pomocí 5 instrumentálních analytických metod – HS-SPME-GC-MS pro aromatické látky, HPLC-MS pro fenolické látky, MAS pro celkový obsah fenolických látek, ICP-OES a ICP-MS pro elementární analýzu. Aromatických látek bylo identifikováno 36, z toho 7 odrůdových terpenů a 2 C13 norisoprenoidy. Celkový obsah fenolických látek byl pro odrůdu Ryzlink rýnský stanoven v rozmezí 174,22–380,96 mg·l-1. Z konkrétních fenolických látek byly změřeny kyselina gallová (0,41–34,99 mg·l-1), katechin (0,05–7,44 mg·l-1), epikatechin (0,03–4,14 mg·l-1), kyselina kávová (0,14–2,05 mg·l-1) a kyselina kumarová (0,30–4,04 mg·l-1). V Ryzlinku rýnském bylo stanoveno celkem 18 prvků, makroprvky K > P > Mg > Ca > Na v koncentracích nad 10 mg·l-1, mikroprvky Al > Fe > Zn > Mn > Sr > Cu v rozmezí koncentrací 0,1–10 mg·l-1 a stopové prvky Ni > Cr > V > Pb > Mo > Co > Cd v koncentracích 0,0001–1 mg·l-1. Nejvíce obsaženým prvkem byl draslík (386,37 mg·l-1). Výsledky byly zpracovány pomocí parametrické a neparametrické univarietní analýzy rozptylu (ANOVA) a vícerozměrné analýzy hlavních komponent (PCA). Statisticky významnými parametry, které byly ovlivněny vinařskou oblastí, byly pouze Ni60 (p = 0,0029), ethyl-benzoát (p = 0,0060) a diethyl-sukcinát (p = 0,0247) pro hladinu významnosti = 0,05. Z celkově 57 naměřených proměnných bylo vybráno 7 statisticky významných parametrů, které byly použity pro grafické vyhodnocení vzorků pomocí PCA. Výsledky PCA ukazují, že pomocí vybraných chemických sloučenin a vybraných metod chemometrie bylo možné částečně autentifikovat původ vína jedné odrůdy.
This diploma thesis focuses on the chemical profile and authentication of the geographical origin of varietal wine Rhine Riesling obtained from 4 Moravian wine regions. In the experiment, 20 wine samples were analysed with 5 instrumental analytical methods – aromatic compounds were determined by HS-SPME-GC-MS, phenolic compounds by HPLC-MS, total phenolic content by MAS, and elemental analysis by ICP-OES and ICP-MS. In total 36 aromatic compounds were detected, from which 7 were varietal terpenes and 2 of them C13 norisoprenoids. The total phenolic content for the Rhine Riesling wine was measured in the concentration range of 174,22–380,96 mg·l-1. Gallic acid (0,41–34,99 mg·l-1), catechin (0,05–7,44 mg·l-1), epicatechin (0,03–4,14 mg·l-1), caffeic acid (0,14–2,05 mg·l-1), and coumaric acid (0,30–4,04 mg·l-1) were the specific measured phenolics. In total 18 elements were measured in Rhine Riesling wine, macroelements K > P > Mg > Ca > Na with concentrations above 10 mg·l-1, microelements Al > Fe > Zn > Mn > Sr > Cu in the concentration range 0,1–10 mg·l-1, and trace elements Ni > Cr > V > Pb > Mo > Co > Cd in the concentration 0,0001–1 mg·l-1. Potassium was the most abundant element (386,37 mg·l-1). The results were used for the parametric and nonparametric univariate analysis of variance (ANOVA) and multivariate principal component analysis (PCA). Ni60 (p = 0,0029), ethyl benzoate (p = 0,0060), and diethyl succinate (p = 0,0247) were statistically the most significant parameters influenced by the wine region for the significance level = 0,05. Out of the 57 measured variables 7 parameters were identified as statistically significant and used for PCA graphic representation of the samples. PCA results show, that the varietal wine’s origin can be authenticated by chosen chemical compounds and chemometric methods.
Keywords:
authentication; HPLC; HS-SPME-GC-MS; ICP-MS; ICP-OES; PCA; Rhine Riesling; TPC; wine; autentifikace; HPLC; HS-SPME-GC-MS; ICP-MS; ICP-OES; PCA; Ryzlink rýnský; TPC; víno
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/209777