Original title:
Nové trendy ve využití probiotik v kosmetických výrobcích a jejich charakterizaci
Translated title:
New trends in the use of probiotics in cosmetic products and their characterization
Authors:
Dvořáková, Monika ; Němcová, Andrea (referee) ; Trachtová, Štěpánka (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Probiotické výrobky jsou ve formě různých mléčných výrobků součástí naší stravy od nepaměti. V posledních letech se dostávají do popředí i v dalších odvětvích průmyslu, a to jak v odvětví farmaceutickém, kde jsou často dostupné jako doplňky stravy, tak zejména v odvětví kosmetickém, kde se často přidávají do produktů pro intimní hygienu, anebo také do produktů pečujících o pokožku. První část práce se spočívá v teoretické rešerši v oblasti probiotik, mikrobiomu a dalšími možnostmi, jak se mohou probiotické organismy vyskytovat v kosmetických produktech. Další část je věnována způsobům kultivace a izolace bakteriální DNA z následujících výrobků: krémy Benton, Mechnikov, La Rosche-Posay a masky Benton a Neogen, a to v dostatečné kvalitě pro následnou amplifikaci pomocí PCR. DNA byla izolována pomocí magnetických nosičů, komerčním kitem a fenolovou extrakcí. Přítomnost bakteriální DNA byla prokázána analýzou q-PCR pomocí rodově specifických primerů u vybraných bakterií. Rodová identifikace byla v souladu s deklarovanými informacemi od výrobce. Dále byla provedena PCR analýza v kombinaci s barvivem propidium monoazid pro určení životaschopnosti buněk a HRM analýza.
Probiotic products have always been, in the form of various dairy products, a part of our diet. In recent years, they also became prominent in the pharmaceutical sector, where they can often be found as food supplements, and in the cosmetic sector, where they are being added to intimate hygiene and skin care products. The first part of the thesis consists of conducting a theoretical research in the field of probiotics, microbiome and other possibilities of where we can find probiotic organisms in cosmetic products. Further, a part of the thesis is devoted to methods of cultivating and isolating bacterial DNA from the following products: Benton, Mechnikov, La Rosche-Posay creams and Benton and Neogen masks, in sufficient quality for subsequent PCR amplification. DNA was isolated using magnetic carriers, a commercial kit, and phenol extraction. The presence of bacterial DNA was proved by a q-PCR analysis using genus-specified primers of selected bacteria. Genus identification corresponded with the information declared by the manufacturer. To conclude, a PCR and propidium monoazide dye were used in combination for quantification of viable and dead cells, and a HRM analysis was performed.
Keywords:
cosmetic product; DNA isolation; HRM; microbiome; Probiotics; real-time PCR; HRM; izolace DNA; kosmetický výrobek; mikrobiom; PCR v reálném čase; Probiotika
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/209620