Original title:
Sledování změn asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Authors:
Lasotová, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na sledování změn asimilovatelného dusíku a jeho forem v průběhu fermentace moštů révy vinné. Práce se na úvod zabývá popisem dusíkatých sloučenin v hroznech a moštech révy vinné, jejich genezi v hroznech a popisem jednotlivých forem dusíku v moštech. V neposlední řadě se práce zabývá utilizací dusíku kvasinkami a možnostmi přídavku výživy do moštu. V experimentální části je popsán pokus, který byl prováděn v Lednici na přelomu let 2015/2016, založený na sledování změn obsahu dusíkatých látek v moštu v průběhu celé fermentace. Jednotlivé varianty sledují působení přídavku výživy ve dvou koncentracích a porovnávají je s kontrolními variantami. Jednotlivá data byla statisticky zpracována a vyhodnocena.This thesis is focused on tracking of changes of assimilable nitrogen and its forms during grape must fermentation. At the beginning, the thesis deals with description of nitrogen compounds in grapes and grape musts, its formation during grape ripening and its individual forms in grape musts. Last but not least, thesis deals with yeast nitrogen utilisation and the possibility of adding nutrition into grape must. In experimental part of the thesis is described an experiment, which were performed in Lednice between years 2015/2016, based on tracking changes of assimilable nitrogen in grape must during fermentation. Each of the variant shows the effect of adding nutrition in two concentrations and compares them with control variants. Measured dates was statistically procesed and analyzed.
Keywords:
amonné ionty; asimilovatelný dusík; kvasinky; výživa