Original title:
Vliv podmínek inkubace na parametry užitkovosti brojlerových kuřat
Authors:
Opavská, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem zvýšené teploty během prvních 36 hodin inkubace na embryonální vývoj, líhnivost, kvalitu jednodenních kuřat a následně na jejich růst. Kuřata kontrolní skupiny byla líhnuta při standartní teplotě 100,8 °F a pokusná skupina měla prvních 36 hodin inkubace zvýšenou teplotu 102,5 °F. Růstový pokus byl proveden u 423 ks kohoutků hybridní kombinace Ross 308 v období od vylíhnutí do 31. dne věku. V líhnivosti z oplozených vajec, která byla u kontrolní skupiny 92,2 % a u pokusné skupiny 90,4 % nebyl zjištěn významný rozdíl. Nicméně střední embryonální mortalita dosahovala u kontrolní skupiny 1,76 % a pozdní mortalita 2,47 %, zatímco u pokusné skupiny dosahovala střední mortalita 0,71 % a pozdní 4,17 %, tyto rozdíly byly statisticky průkazné (P<0,05). Rozdíl v průměrné hmotnosti žloutkových váčků, v podílu žloutkových váčků z živé hmotnosti a v aktivitě T3 (hormonu štítné žlázy trijodtyroninu), která dosahovala u jednodenních kuřat kontrolní skupiny 1,38 nmol/l a u pokusné skupiny 1,35 nmol/l nebyl statisticky průkazný (P>0,05). Jednodenní kuřata kontrolní skupiny měla statisticky průkazně (P<0,05) vyšší hmotnost než skupina pokusná. Nicméně v 10. a 17. dni věku nebyl mezi skupinami zjištěn statisticky průkazný (P>0,05) rozdíl. Ve 24. a 31. dni věku byla průměrná hmotnost kuřat kontrolní skupiny opět statisticky průkazně (P<0,05) vyšší než hmotnost pokusné skupiny. Statisticky průkazný (P>0,05) rozdíl nebyl zjištěn ani v konverzi krmiva. Na základě výsledků měla zvýšená inkubační teplota (102,5 °F) negativní vliv na růst brojlerových kuřat.This thesis deals with the effect of increased temperature during first 36 hours of incubation on embryonic development, hatchability, day-old chicks quality and subsequently on their growth. The chickens of the control group were hatched at a standard temperature of 100,8 °F and the experimental group had increased temperature of 102,5 °F for the first 36 hours of incubation. The growth experiment was performer on 423 roosters of the Ross 308 hybrid combination from hatch to day 31 of age. The day-old chicks from the control group weighed statistically significantly (P<0,05) more than the experimental group. However, at 10 and 17 day of age, no statistically significant (P>0,05) difference was found between the groups. At the 24 and 31 day of age, the average weight of control group was again statistically significantly (P<0,05) higher than the weight of the experimental group. There was no significant difference in the hatchability of fertilized eggs, which was 92,2 % in the control group and 90,4 % in the experimental group. However, the mean embryonic mortality was 1,76 % and the late mortality 2,47 % in the control group, while the mean mortality was 0,71 % and the late 4,17 % in the experimental group, these differences were statistically significant (P<0,05). The difference in the average weight of the yolk sacs, in the proportion of yolk sacs from live weight and in the activity of T3 (thyroid hormone triiodothyronine), which reached 1,38 nmol/l in day-old chicks of the control group and 1,35 nmol/l in the experimental group was not statistically significant (P>0,05). No statistically significant (P>0,05) difference was found in feed conversion. Based on the results, the increased incubation temperature (102,5 ° F) has had a negative impact on the growth of broiler chickens.
Keywords:
aktivita T3; embryonic mortality; embryonální mortalita; feed conversion; hatchability; konverze krmiva; líhnivost; T3 activity; yolk sac; žloutkový váček