Original title:
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon
Authors:
Pokorný, Stanislav Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá porovnáním kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon. U jednotlivých klonů byly porovnány fenologické fáze, uvologický rozbor, rozbor moštu, rozbor vína a senzorické hodnocení. Celý pokus byl prováděn ve vinicích firmy Ampelos a.s. Celkem bylo sledováno osm klonů od odrůdy Sauviognon. U klonů byly sledovány fenologické fáze ve stejných podmínkách. Poté byl proveden uvologický rozbor, který byl zaměřen na průměrnou hmotnost hroznu, průměrnou hmotnost bobulí, průměrnou hmotnost bobule, průměrnou hmotnost třapiny, průměrný počet bobulí a průměrnou velikost hroznu (délka x šířka). V moštu byly sledovány analytické hodnoty, jako cukernatost, titrovatelné kyseliny, pH, obsah asimilovatelného dusíku. Z výsledků bylo jasně zřetelné, že klony z české selekce jsou mnohem lépe uzpůsobené do klimatických podmínek, ale také skutečnost, že ne všechny české klony jsou lepší jak klony ze zahraniční selekce. To se také potvrdilo v případě, kdy nejhorší sledované hodnoty měl klon z české selekce 29/68. Jako ideální variantou pro výrobu vysoce kvalitních vín je výsadba složená z více klonů s různými vlastnostmi.The research in this diploma thesis aims on the comparison of quantitative and qualitative characteristics of selected clones of variety Sauvignon blanc. For selected clones were compared phenological phases, uvological characteristics, analysis of grape must, wine analysis and sensory evaluation. The experiment was carried out in the vineyards of the company Ampelos a.s. It was observed eight clones of variety Sauvignon Blanc. It was observed phenological phases in the same conditions of given clones. It was then determined uvological characteristics of bunch of grapes which was aimed on the average weight of bunch of grapes, the average weight of berries, the average weight of berry, the average weight of stem, the average number of berries and the average size of bunch of grapes (length x width). In the grape must were measured the analytical values, such as the sugar content, the amount of titratable acid, pH, the assimilable nitrogen content. From the results, it was clear that clones from Czech selection are much better adapted to the Czech climatic conditions. It was also observed that not all clones from Czech selection achieved better results than clones from abroad. This was confirmed in the case of clone 29/68 which has got the worst results from the all observed clones. As an ideal option for producing high quality wines is a planting composed from multiple clones with different characteristics.
Keywords:
analytický; hrozny révy vinné; klon; kvalitativní a kvantitativní parametry; odrůdy; průměrná hmotnost; rozbor; Sauvignon; uvologický