Název:
Analýza mléčné užitkovosti u dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu
Autoři:
Jánišová, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci byla provedena analýza mléčné užitkovosti Českého strakatého plemene ve vybraném chovu, s přihlédnutím na vnější a vnitřní vlivy působící na produkci mléka. Sledování probíhalo 12 měsíců a to v období 01/2019 až 12/2019 ve stáji Lubník, která spadá pod zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek a vychází z dat kontroly užitkovosti. Sledování bylo zaměřeno na kolísání dojivosti a mléčných složek, zejména tuku a bílkovin, v závislosti na ročním období, pořadí a fázi laktace. Na základě zjištěných výsledků, můžeme konstatovat, že nejvyšší průměrné dojivosti dosáhly krávy na 4. a vyšší laktaci, dojnice s fází laktace do 100 dnů a v období jaro. Nejvyšší obsah tuku a bílkovin v mléce byl zjištěn u dojnic s fází laktace nad 301 dnů. Nejvyšší obsah tuku v mléce se vyskytoval u dojnic v období léto a nejvyšší obsah bílkovin v období podzim.In this bachelor thesis the analysis of milk yield of Czech fleckvieh cattle in selected breeding was performed, with regard to external and internal influences affecting milk production. The monitoring was carried out for 12 months, in the period from 01/2019 to 12/2019 in the stable Lubník, which belongs to the agriculture company ZOD Žichlínek and result from milk recording scheme. The monitoring was focused on fluctuations in milk production and milk elements, especially fat and protein, depending on individual seasons, the order and phase of lactation. Based on the results, we can conclude that the highest milk yields were achieved by cows at the 4th and higher lactation, dairy cows with a lactation phase of up to 100 days and in the spring period. The highest fat and protein content in milk was found in dairy cows with a lactation phase above 301 days. Dairy cows had the highest fat content in the summer and the highest protein content in the autumn.
Klíčová slova:
dairy cow; dojivost; dojnice; lactation; laktace; milk; milk element; milk production; mléko; mléčná složka