Original title:
Analýza skladby gastronomického odpadu a možnosti jeho využití pro výrobu bioplynu v okrese Komárno (Slovensko)
Authors:
Tvrdoňová, Katarína Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Práce se zaměřuje na zjišťování skladby gastronomického odpadu v zařízeních společného stravování v okrese města Komárno. K získání potřebných dat byly vypracovány anonymní dotazníky skládající se z 10 otázek. V okrese města Komárno se nachází 65 zařízení společného stravování, z těchto zařízení bylo ochotno vyplnit dotazník 51 provozů. Respondenty byli provozovatelé restauraci, školních jídelen, rychlých občerstvení a jídelen domovů pečovatelských služeb. Informace získané z dotazníků byly shrnuty do dvou tabulek. Dále jsou v práci popsány možnosti využití gastronomického odpadu pro výrobu bioplynu, přičemž největší pozornost se věnuje výrobě bioplynu z gastronomického odpadu v kombinaci s odpadními vodami s vysokým obsahem organických látek.This final thesis focus to outline the composition of gastronomic waste in mass caterers in the district of Komárno. The required data has been obtained by filling out anonymous questiounnaires composed of 10 questions. There are 65 mass caterers in the district of Komárno, from which 51 facilities were willing to fill out the required questionnaries. The respondents included persons operating restaurants, school canteens, fast foods, and canteens of nursery houses. The acquired information from questionnaries were summed up in two charts. The work also contains posibilities of gastronomic waste utilization for biogas production, while the main focus is upon the production of biogas from gastronomic waste in combination with waste water with high organic content.
Keywords:
anaerobní fermentace; biologicky rozložitelný odpad; bioplyn; zařízení společného stravování