Original title:
Med jako součást pečiva a kvalita pekařského medu
Authors:
Hadravová, Kristýna Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce popisuje jakostní parametry medu a vlivy měnící jeho kvalitu. V první teoretické části je definován med a jeho jakostní parametry. Popisuje fyzikální vlastnosti a složení medu, které jsou důležité pro výslednou jakost pekařského výrobku. Zmiňují se zde škodlivé látky vznikající v pečivu při pečení. Dále je zde srovnána nor-ma Český med a vyhláška Pekařský med. Druhá část je zaměřena na základní metody hodnocení kvality medu a rozbor pekařských medů. Praktická část se zabývá mikrosko-pickou analýzou pekařského medu a zpracováním výsledků prováděné analýzy. V této části je také zmíněn výzkum monitorující výrobu českého tradičního medového pečiva. Čtyři dotázaní výrobci popsali nejnovější trendy a postupy ve výrobě pečiva. Závěr je věnován výsledkům hodnocení prováděných výzkumů a srovnání s normou.Bachelor thesis describes the parameters of honey quality and the effects of varying quality. In the first part there is defined honey and its quality parameters. Describes the physical properties and composition of honey which is important for the final quality of the bakery product. They are mentioned here harmful substances resulting in bread du-ring baking. There is also compared to standard Czech honey and bakery honey decree. The second part focuses on the basic methods of evaluating the quality of honey and bakery honey analysis. The practical part deals with the microscopic analysis of bakery honey and processing the results of the analysis. In this part is also mentioned research monitoring the production of the traditional Czech pastry with honey. Four respondents described the manufacturers of the latest trends and practices in the production of past-ry. The conclusion is devoted to the evaluation results of implementing research and comparison with the standard.
Keywords:
jakostní parametry; med; pekařský med; pylová analýza; tradiční medové pečivo