Original title:
Rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu
Authors:
Dvořáček, Josef Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma Rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu se zabývá popisem moderních technologií využívaných při výrobě a zpracování červených vín od počátečního převzetí hroznů zpracujícím podnikem až po finalizaci produktu. Každá hlavní skupina pracovních operací bude rozebrána z hlediska využitých technologií pro jejich provádění a bude posouzena z hlediska pořizovacích nákladů, výkonnosti, energetické náročnosti a jiných parametrů. V rámci diplomové práce budou uvedeny dvě modelové varianty provozu, jeden se bude zabývat výrobou sudových stáčených vín, druhý se bude zabývat výrobou lahvových vín. Každé variantě budou přiřazeny vhodné typy zařízení a s využitím platné metodiky bude sledována jejich výkonnost a spotřeba energie. Bude proveden rozbor výrobních nákladů na obě varianty podniků a její vyčíslení na 1 litr hotového výrobku. Závěrem budou formulovány závěry pro běžnou vinařskou praxi.The diploma thesis at the analysis the structure of production costs for the selected winery operations deals with the description of modern technologies used in the production and processing of red wine grapes from the initial taking to finalize the product. Each major group of jobs will be discussed in terms of the technologies and their implementation will be assessed in terms of acquisition costs, performance, energy efficiency and other parameters. The diploma thesis will be the two model variants of operation, one will deal with the production of tapping barrel wine, and the second will deal with the production of bottled wine. Each variant will be assigned suitable types of equipment and using the current methodology will be monitored for performance, power consumption. The analysis of production costs for both variants of companies and its quantification for 1 liter of finished product. Finally, conclusions will be formulated for winemaking practice.
Keywords:
náklady; víno; zpracování vína