Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Vliv ročního období a četnosti pastvy na produkci mléka a mléčných výrobků od krav holštýnského skotu ve vybraném podniku
Original title:
Vliv ročního období a četnosti pastvy na produkci mléka a mléčných výrobků od krav holštýnského skotu ve vybraném podniku
Authors:
Kulišťáková, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této práci byl sledován vliv ročního období a četnosti pastvy na kvalitu mléka a mléčných výrobků holštýnského skotu. Pro získání výsledků byla použita data z kontroly užitkovosti za rok 2015 z farmy Z. P. Z. ve Valašské Bystřici. Dojnice byly rozděleny podle pořadí laktace do tří početně vyrovnaných skupin a to dojnice na 1., 2. a 3. až 6. laktaci. Byly sledovány odchylky v dojivosti v průběhu roku a v závislosti na pastvě. Dále také změna zastoupení dalších mléčných složek, především tuku a bílkovin, jak u jednotlivých skupin, tak celého sledovaného stáda. Z výsledků analýz vyplývá, že nejvyrovnanější dojivosti vykazovaly námi sledované dojnice v zimních měsících. Při příchodu a odchodu z pastvy jsme zaznamenali významné poklesy tuku a nádoje. V průběhu pastvy jsou výsledky značně rozkolísané, nejnižší dojivosti (24,65 kg) a obsahu tuku (3,67 %) bylo zaznamenáno v srpnu, což přisuzujeme vysokým průměrným denním teplotám. U bílkovin byla nejnižší průměrná hodnota celého stáda naměřena v měsíci únoru a srpnu (3,13 % a 3,14 %). Naopak nejvyšších hodnot bylo u nádoje zaznamenáno v měsíci lednu (32,25 kg), u tuku a bílkovin v prosinci (4,47 % a 3,37 %). Vliv ročního období na mléčné výrobky byl posuzován podle poptávky na trhu. Byla zaznamenána vyšší poptávka po sýrech a tvarohu v jarních měsících.In this work, the effects of seasons and frequency of grazing on the quality of Holstein cattle´s milk and milk products was monitored. Data from milk reccording of Z. P. Z. farm in Valašská Bystřice were used to obtain the results for year 2015. Dairy cows were categorized in numerical order of lactation into the three numerically equal groups that are dairy cows in 1st, 2nd and 3rd to 6th lactation. Deviations of milk yield were being observed during the year in relation to pasture. We also studied whether there was also change in representation of other milk components, especially in fat and proteins in the particular groups and well as in the whole herd. The results of the analysis showed that the most balanced milk yield during the monitoring of dairy cows was achieved in the winter months. When coming to and leaving from the pasture, we recorded significant declines in all observed values. During period of grazing, our results were highly fluctuating with the lowest values of milk yield (24.65 kg) and content of fat (3.67 %) recorded in August, which we attribute to high average daily temperatures. However, highest values were recorded during January for milk yields (32.25 kg) and during December for contents of fat and proteins (4.47 % and 3.37 % respectively). Effect of seasons on milk products was evaluated according to market demand. Highest demand for cheese and quark was recorded during spring months.
Keywords:
dojnice; holštýnský skot; mléčná užitkovost; mléčné složky; mléčné výrobky; pastva; roční období