Original title:
Obsahové látky Máty peprné
Authors:
Zsoldosová, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na mátu peprnou, která získává v poslední době opět na oblibě. Máta je jednou z nejpěstovanějších a nejoblíbenějších léčivých rostlin. Máta je využívána více než 2000 let a je součástí téměř každé medicíny. Máta se využívá ve farmacii, potravinářství či v tradičních kulturách. Identifikace jednotlivých druhů mát je však velmi náročná kvůli jejich velké diverzitě, vysokému polymorfizmu a lehké hybridizaci. V této práci jsou popisovány obsahové látky máty peprné a jejich kvantitativní stanovení podle Českého lékopisu 2009 a jeho doplňcích. Součástí této práce jsou výsledky experimentu z pěstování máty peprné, kde byla hodnocena výška rostlin, a následně bylo stanoveno množství silic destilací vodní parou, sesychací poměr a výnos čerstvé hmotnosti drogy na hektar. Dále byla vytvořena hypotéza o vlivu kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) na množství obsahových látek.This bachelor diploma is focused on Mentha piperita L., which is gaining again in popularity lately. Mint is one of the most popular and the most commonly grown medicinal plants. Mint is used by more than 2000 years and is part of almost every medicine. Mint is used in the pharmaceutical industry, food processing industry and traditional cultures. Identification of individual species is however very difficult because of their great diversity, high polymorphism a light hybridization. In this paper are described substances contained peppermint and their quantiative determination by the Czech Pharmacopoeia 2009 and its supplements. Part of this thesis contained the experiment results of the cultivation of peppermint, wherein the height of the plants has been evaluated, and it was subsequently determined quantity of essentials oils by steam distillation, the dry-out ratio and yield of raw weight of drug per hectare. Furthermore, the hypotheis has been formed regarding the influence of the quantity of nettle (Urtica dioica) constituents.
Keywords:
menthol; menthon; máta; silice